SSP Novi Sad: Ako se divljanje cena stanova nastavi, studiraće samo bogati 1foto: A. L.

Ukoliko se nastavi divljanje cena nekretnina i iznajmljivanja stanova, postoji ozbiljna pretnja da će univerzitetski grad Novi Sad ostati bez značajnog broja studenata, a mnogi mladi izgubiti šansu da se školuju. Posebno će biti pogođeni studenti koji su i pored svojih dobih rezultata izgubili pravo na dom, kaže se u saopštenju novosadskog odbora Stranke slobode i pravde.

„Prateći rast cena u Novom Sadu primetili smo da je u poslednjih godinu dana došlo do abnormalnog rasta cena na tržištu. Stan koji se nekada mogao iznajmiti za oko 120 evra sada staje 250 i više, a neki koštaju i preko 1.000 evra bez troškova. Najniža cena studentskog života, u najbolju ruku, bila bi 250 evra za stan, 50 evra za troškove i 200 evra za hranu i život, i to bez uračunatih potreba mladih kojih svakako ne bi smeli da se odreknu. Znači, 500 evra, ali – kako ih zaraditi?“, kaže dr Vladimir Vrsajkov, iz GO SSP u Novom Sadu.

Kako dodaje, studenti mogu da se honorarno zaposle, ali da li će to biti dovoljno? Druga opcija je da putuju iz udaljenih mesta samo na ona predavanja koja su obavezna i na ispite, ali koliko znanja oni gube zbog propuštenih predavanja?

SSP u Novom Sadu traži od nadležnih da podrže svakog studenta koji je na budžetu i prvi put upisuje narednu godinu fakulteta, sa 100 evra mesečno, kako bi svaki student lakše i uspešnije mogao da nastavi sa svojim studijama.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari