SSP o planu konsultacija sa Rusijom: Naš tehnički ministar gura prst u oko celom civilizovanom svetu 1Foto: Logo

Stranka slobode i pravde osuđuje potpisivanje “Plana konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za period 2023-2024.”, koji je potpisao ministar u tehničkom mandatu Nikola Selaković sa ruskim ministrom Sergejem Lavrovim na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

„Neverovatno je da u momentu dok čitav svet sa strahom prati poteze Moskve koji ugrožavaju svetski mir i dok mesecima gledamo svakodnevna stradanja ukrajinskog naroda, naš tehnički ministar, u poslednjim danima svog mandata, zaključi sporazum o produženju konsultacija sa zemljom koja direktno krši Povelju UN i namerava da svojoj teritoriji prisajedini terotoriju druge međunarodne priznate zemlje“, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, na takvu odluku Moskve negativno su reagovale ne samo Evropska unija i Amerika, već i Kina i Indija.

U SSP podsećaju da je u više navrata Srbija i zvanično podržala teritorijalni integritet Ukrajine.

„Poseban problem je i u tome što Selaković ne vidi vezu sa pitanjem rešavanja problema Kosova i Metohije, pošto se države koje priznaju KiM pozivaju na presedan i mogućnost priznanja našeg dela teritorije. Potpisujući ovaj sporazum na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, u zamenu za mogućnost fotografisanja sa Lavrovim, naša vlast direktno krši našu poziciju oko KiM, omogućava ruskoj vlasti da izađe iz blokade uzrokovane napadom na suverenu zemlju i nasilnog menjanja granica“, smatraju u SSP.

Kako zaključuju, kad ceo svet osuđuje ponašanje Moskve, naš tehnički ministar gura prst u oko celom civilizovanom svetu i potpisuje sporazum koji nije morao da se potpiše.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari