Da li dvogodišnji plan konsultacija sa Rusijom znači da joj Srbija neće uvoditi sankcije? 1Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Ruske federacije za naredne dve godine, koji su u Njujorku potisali šefovi diplomatija dve zemlje može da znači da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, kažu sagovornici Danasa iz opozicionih stranaka i sa desnice i levice.

Sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine UN sastali su se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je to uradio iako je znao da su, kako je sam naveo, mnogi evropski zvaničnici povlačili zahtev za susret sa ruskim diplomatom, ali i srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Osim šture vesti o potpisanom planu nisu poznate pojedinosti konsultacija naredne dve godine.

I dok u Narodnoj stranci nisu želeli da komentarišu ovaj potez vlasti,  Nebojša Novaković, član skupštinskog Odbora za spoljne poslove iz redova DS, za Danas kaže da je na delu ogoljena faza podrivanja opšteg interesa našeg društva u koju nas je uveo režim Aleksandra Vučića.

– U vreme kada se svet opredeljuje na liniji borbe za civilizacijske vrednosti, a nasuprot onima koji prete nuklearnim napadom, Aleksandar Vučić ponovo misli da je vreme za političke igre zarad svog rejtinga. Mnogo će vremena potrošiti buduće generacije u Srbiji da je vrate na stranu progresivnih ideja i speru sramotu ovog režima – kaže on.

Upitana da li ovaj potez ukazuje da snakcije Rusiji neće biti uvedene, odgovara da i ako se dese sankcije Rusiji, one u slučaju Srbije neće značiti vrednosni stav, već nuždu za ovaj nedemokrtaski režim i kalkulacuju zarad interesa.

– Neće nas ozbiljne svetske države zbog toga posmatrati mnogo drugačije jer vreme da se zauzme ispravan stav nije neograničeno – ukazuje on.

A Robrt Koznma, poslanik grupe Zeleni-Ne davimo Beograd, smatra da je ovo pokazatelj Vučićeve namere da i dalje sedi na dve stolice.

– Iako sam naziv sporazuma navodi na to da nema puno materije koja se reguliše, jer su komotno mogli i reći da su se dogovorili da se čuju i pričaju u narednom periodu, ipak objava u ovom trenutku o kontinuiranim konsultacijama sa Ruskom Federacijom u naredne dve godine govori o nameri Vučića da i dalje sedi na dve stolice. Na taj način se nastavlja sa kupovinom vremena i različitim obećanjima predstavnicima Evropske unije i zemalja članica Evropske unije, sa jedne strane, i predstavnicima Ruske Federacije, sa druge strane – kaže Kozma.

Prema njegovim rečima, vremenski period na koji se potpisuje sporazum implicira da neće doći do uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, ali to ne možemo uzeti za sigurno, jer se i do sada pokazalo da vladajući režim nema promišljenu i kontinuiranu spoljnopolitičku orijentaciju, nego da vagaju od situacije do situacije šta je u tom trenutku isključivo povoljno za njihovo ostajanje na vlasti, a ne šta je u javnom interesu građana Srbije.

– Otuda i poslednji pokušaji Vučića da kreira novi narativ o tome da je isključivo on borac za pristojnu Srbiju, da će zarad toga okupiti tzv. srpski blok, jer time sebe stavlja u poziciju da nakon što je razorio institucije i medije sa nacionalnom frekvencijom stavio pod svoju direktnu kontrolu, isključivo on određuje šta je u interesu Srbije – kaze naš sagovornik.

Dok Nebojša Zelenović, poslanik koalicije Moramo-Zajedno jasan u tome da Srbija treba odmah da uvede sankcije vladi Rusije.

– Pretnja atomskom bombom žrtvi agresije, ukoliko oslobodi okupiranu teritoriju, neljudska je. Ova pretnja ugrožava svakog čoveka na našoj planeti. Postavljamo pitanje vlastima Republike Srbije – da li ćete ostati neutralni i ukoliko vlada Rusije upotrebi nuklearno oružje – pita Zelenović.

Da je simbolički značaj sporazuma ogroman smatra Pavle Grbović, poslanik grupe Ujedinjeni-SSP-PSG-Preokret-Sloga.

– Nismo upoznati sa sadržajem sporazuma, ali njegov simbolički značaj je ogroman i svakako ne dobar po Srbiju. Međunarodnoj javnosti je jasno poslata poruka da nakon Belorusije vlasti u Moskvi imaju još jednog pouzdanog saveznika u Evropi – Srbiju. To je možda dobro za Moskvu, ali nije dobro za nas. Srbiji nije potrebno da pliva uzvodno na svom evropskom putu, a ovakvi sporazumi upravo to znače. Osim zadovoljenja desno orijentisanih birača niko u Srbiji neće imati nikakve koristi, niti će naša međunarodna pozicija biti bolja, niti ćemo efikasnije moći da zaštitimo svoje interese – zaključuje Grbović.

Miloš Jovanović, predsednik Novog DSS za danas navodi da je svaka saradnja sa Ruskom federacijom i svako produbljivanje saradnje dobra stvar za Srbiju. Te da pravljenje planova redovnih konsuatacija za period od dve godine više ide u prilog tome da neće biti sankcija Rusiji nego da će ih biti.

– Svaka saradnja sa Ruskom federacijom i svako produbljivanje saradnje, ne samo na političkom već i na ekonomskom i vojnotehničkom nivou, je dobra stvar za Srbiju. Kao što je dobra stvar da se održi ravnoteža u međunarodnim odnosima koja je počela da biva sve jača i sve prisutnija od neke 2012. jačanjem Rusije i NR Kine. Multipolatrni svet poveća manevarski prostor za našu zemlju. Svaka saradnja je dobrodošla tim pre što RF podržava teritorijanu celovitost naše države – naveo je Jovanović.

Upitan da li ovaj sporazum znači da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, odgovara da je to pitanje za vlast.

– Tumačenje poteza vlasti ostavljam za sebe jer u njihovim potezuma ima ponešto za svačiji ukus – kaže on.

Na pitanje za čiji je ukus potez potpisivanaj sporazuma, kaže da je to državni inters u skladu sa onim kako ga on doživljava.

– Ali svakao naginje više ovome što ste vi rekli, jer ako pravite plan redovnih konsultacija za period od dve godine mislim da to više ide u prilog tome da neće biti sancija nego da će ih biti. I mislim da je to ispravan stav ne smao iz razloga poštovanja smih sebe, nego iz krajnje objektivnih iteresa, energetske bezbednosti i procesa snabdevanja gasom… – zaključuje Jovanović.

Stranka slobode i pravde oglasila se saopštenjem u kojem navodi da osuđuje potpisivanje plana.

U toj stranci konstatuju da „kad ceo svet osuđuje ponašanje Moskve, naš tehnički ministar gura prst u oko celom civilizovanom svetu i potpisuje sporazum koji nije morao da se potpiše“ i da je ovakvim potezom Selakovića je narušena naša pozicija o KiM i dodatno izolovana Srbija od ostatka sveta koji brani suverenost država.

A Zoran Vuletić, predsednik GDF, smatra da posle boravka predsednika Srbije u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN, nema puta Srbije u EU.

„Posle potpisivanja Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine od strane Selakovića i Lavrova, i uživanja u boršču(Vučić/Đurić) u Njujorku potpuno je jasno kako izgleda srpski put u EU: nema ga! Predsednik Vučić je pojasnio u tom svojevrsnom drugom delu svoga govora sve što nije rekao u prvom tj. za govornicom UN. Taj prvi deo je bio malo nejasniji, jer je ipak izgovoren pred strancima, pa bi pretila salva smeha i zvižduka negodovanja da je izgovorio i ovaj nastavak. Svejedno, drugi deo je potvrdio tezu Aleksandra Dugina da je Srbija ratni saveznik Rusije. One Rusije koja je ostala sama sa Belorusijom i Severnom Korejom i naravno Srbijom“, piše u Vuletićevom saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari