SSP: Socijalne prilike sve lošije, raste stopa siromaštva, država gradi stadione i fontane 1Skupština Srbije Foto: Bojan Cvejić

Stranka slobode i pravde (SSP) je danas saopštila da od Odbora Skupštine Srbije za rad i socijalnu politiku očekuje aktivniji pristup, a „prvi test“ biće predlog zakona Roditelj-Negovatelj koji će predložiti SSP.

SSP je novu predsednicu Odbora, Sandru Božić, zamolila da to telo ne nastavi – kako je Božić već najavila, „rad kao do sada“.

Jer, ukazala je SSP, „socijalne prilike su sve lošije, stopa siromaštva je sve veća, a država gradi stadione i fontane, umesto da pomogne građanima“.

„Centri za socijalni rad vape za kvalitetnim kadrom, a prebukirani su udomljenim partijskim vojnicima koji nemaju iskustva u radu. Ljudi sa invaliditetom i deca sa razvojnim smetnjama su na marginama društva više nego ikada“, navela je Irena Živković, predsednica Odbora SSP za socijalnu politiku.

Dodala je da u Srbiji nema dovoljno defektologa, psihologa za rad s decom i mladima, prosečna starost pedijatara je 55 godina, sve više roditelja javno moli za novčanu pomoć da bi lečili decu, inkluzija nije sprovedena, a državni domovi za stare su „u očajnom stanju“.

Podrškom zakonu o roditelju-negovatelju supštinsi Odbor bi pokazao da je spreman da podrži ugrožene kategorije, a posebno decu s razvojnim teškoćama i njihove roditelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.