Šta bi značio susret Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa 1Foto: BETA AP/ Photo Darko Vojinović; Foto: BETAPHOTO/ SAŠA ĐORĐEVIĆ

Ukoliko Aleksandar Vučić, predsednik SNS, koji obavlja funkciju predsedika Srbije, bude pristao na razgovor sa liderom opozicione SSP Draganom Đilasom to znači da ima neku političku kalkulaciju i da bi mogao da traži nešto za uzvrat.

A njegov odgovor će zavisiti od toga šta mu savetnici iz Izraela smisle, iako deluje da je sve dogovoreno, kažu sagovonici Danasa komentarišući mogućnost razgovora Vučiča i Đilasa oko ponavljanja izbora u Beogradu.

Đilas je gostujući na Novoj S na pitanje da li bi o ponavljanju izbora u glavnom gradu razgovarao sa Vučićem rekao da je spreman na to.

„Spremam sam da razgovaram sa Aleksandrom Vučićem, normalno je da se smanje tenzije. On je predsednik svih građana i u obavljanju ove funkcije treba da vodi računa i o ovakvim stvarima. Naša lista bi tražila da se ponovljeni izbori na ovih 258 biračkih mesta održe nakon šest meseci i ja bih o tome razgovarao sa Vučićem“, kazao je Đilas iznenadivši koalicione partnere, koji takav stav smatraju “kopernikanskim obrtom”.

A Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije, smatra da bi to bio „zanimljiv momenat u srpskoj politici“.

Jelena Đorđević, profesorka FPN u penziji, iskreno sumnja da će moći da dođe do nekog dogovora, jer Vučić, sasvim sigurno, ne bi ispustio Beograd iz svojih ruku.

– Ponavljanje izbora može da dođe u kombinaciju, mada mi je i to dosta sumnjivo. Izgubila sam poverenje u mogućnost bilo kakvih dogovora – kaže ona.

A na pitanje šta bi značio susret njih dvojice, kaže da bi to bila Vučićeva kalkulacija.

– Verovatno bi to značio da Vučič ima neku kalkulaciju koja njemu ide u prilog i sigirno bi tražio nešto za uzvrat. To je logično zaključivanje – kaže naša sagovornica.

Božo Prelević, član Skupštnine slobodne Srbije, misli da ima šta da se razgovara, pre svega jer izbori nisu bili regularni o čemu govore i svi posmatrači.

– E sad, ne znam zašto bi o tome pričao Đilas. Nije mi jasno. Razumem da bi trebalo da se napravi delegacija, ali ovo ne razumem. Pre sam za razgovor, nego za bilo šta drugo, ali ne znam kako, jer za mene on nije taj, posebno ako se uzme u obzir na šta je ličila ova kampanja. Ne razumem zašto bi on bio taj koji pregovara. Da budem najblaži mogući, nisam uopšte oduševljen tom idejom, a sa druge strane me uopšte ne čudi – kaže Prelević.

Upitan da li će Vučić uopšte pristati na bilo kakav razgovor, bilo sa Đilasom ili delegacijom, odgovara da mu to liči na dogovor.

– Deluje mi kao dogovor. Kad smo trebali da se dogovaramo o izbornim uslovima, ti si rekao da neko ko ode da razgovara, taj nije opozicija. Onda smo išli na izbore koji su očigledno neregularni, pa sad mi idemo i pričamo. Meni to apsolutno nije jasno. Kao što mi nije jasno kad se kaže idemo svi u bojkot, ko ne ide u bojkot taj nije opozicija. Idemo svi iz bojkota, svako ko nije da se izađe iz bojkota nije opozicija. Svi koji hoće da razgovaraju sa Vučićem nisu opozicja, idem da razgovaram sa Vučićem. Pa čekajte, stvarno neko mlati sa svima nama, a nije da Vučiću nešto fali. Nama nešto fali – ukazuje Prelević.

Na pitanje očekuje li da će Vučić pristati na razgovor, misli da hoće.

– Kako ne. On će sad sigurno u vladu da uključi nekog ko se predstavlja kao demokrata. To je savim sigurno. Tako da znajući kakav pritisak će Vučič da ima oko personalnog sastava vlade, mene ne bi čudilo, pravo da vam kažem, da mu i Vulin jedva prođe u Vladu, a kamoli SPS. I mislim da Vučiću jako odgovara predlog Đilasov za razgovor – navodi on.

Kada je reč o ponavljanju izbora što bi bila tema tih razgovora, Prelević navodi da treba biti realan.

– On može da kupi onoliko koliko mu nedostaje u Beogradu sve i da se izbori na nekim mestima ponove. Mislim da ovde nije pitanje u ponavlajnju izbora nego u uslovima pod kojima bi se izbori održavali. Ako ćemo držati izbore pod istim neregularnim izborima nema potrebe da ih ponavljamo, proći ćemo gore. Ako se dogovaramo oko toga šta je najbolji izlaz za Vučića, moram da oprimetim da je to najgore rešenje za Srbiju – kaže Prelević.

A reditelj Janko Baljak misli da Vučić neće prihvatiti susret a da će njegov odgovor biti kako Izraelci kažu i kakav spin smisle.

– Televizija, instagram ili kako već. Vreme za susret bi odavno bilo da živimo u normalnoj državi – zaključuje Baljak.

Vučićev stav o ponavljanju izbora u glavnom gradu i eventulanom razgovoru sa Đilasom očekuje se večeras tokom njegovog gostovanja na RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari