Šta će budući poslanici opozicije uraditi ako zahtevi i apeli da izborni proces bude okončan ne uspeju? 1Foto: Bojan Cvejić/ Danas

Deo proevropske opozicije koji se sastao u ponedeljak trebalo bi da predloži čitavoj parlamentarnoj opoziciji, odnosno svim izabranim poslanicima, da zajednički stanu iza zahteva ili apela za što hitnijim završetkom izbora i konstituisanjem Narodne sakupštine.

Ako se opet, posle glasanja u Velikom Trnovcu, desi režirano odlaganje tog procesa moguća je i zajednička akcija, rekli su Danasu izvori koji su u ponedeljak prisustvovali sastanku na koji je pozvao Nebojša Zelenović, jedan od lidera političke organizacije „Zajedno“.

Na sastanak proevropske opozicije su osim predstavnika „Zajedno“ došli lider SSP Dragan Đilas, predsednički kandidat koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ Zdravko Ponoš i lider PSG Pavle Grbović. Pozivu se nisu odazvali DS, NS i pokret Ne davimo Beograd, a razgovori o daljim koracima su nastavljeni i u utorak.

Koja bi to zajednička akcija bila i kada pitali smo Aleksandra Jovanovića Ćutu, iz Ekološkog ustanka, članice „Zajedno“, ali on nije mogao da otkriva detalje, budući da se još razgovaralo. Upitan šta je zaključak sastanka, odnosno šta se radi u četvrtak kada se održavaju izbori u Velikom Trnovcu, da li se ide tamo, on kaže da se neće ići.

– Ali ćemo imati svoje članove RIK, jer pretpostavljam da će RK poslati svoje ljude među kojima su i predstavnici opozicije i naše i drugih opozicionih grupacija – kaže on i najavljuje zajedničko saopštenje za sredu.

Biljana Stojković, iz Skupštine slobodne Srbije, takođe članice „Zajedno“ i predsednička kandidatkinja koalicije „Moramo“ pojašnjava zašto se ne ide u Veliki Trnovac.

Ona kaže da se razgovaralo i sa Narodnom strankom.

– Mi nastavljamo razgovore sa drugim parlamentarnim strankama i danas (utorak prim. aut) sa onima koji juče nisu bili prisutni. Pre svega zahtevamo da RIK ode u Veliki Trnovac jer su oni odgovorni za izborni proces tj, odsustvo istog. Prisustvo opozicije na tom mestu biće u režimskim medijima interpretirano kao kršenje zakona, pravljenje cirkusa i potencijalno opravdanje za ponovni neuspeh izbora – objašnjava Stojković za Danas i takođe najavljuje aktivnosti koje će se odnositi na izbornu farsu.

Podsetimo da su iz „Zajedno“ nedavno najavili da prvo zasedanja Skupštine na Gazeli ako konstitutivna sednica parlamenta ne bude sazvana do 1. jula.

Pitali smo i predsednika DS Zorana Lutovca koji se nije odazvao pozivu na sastanak u ponedeljak, hoće li budući poslanici DS podržati zahtev ili apel i učestvovati u zajedničkoj akciji. On kaže da još nisu dobili nikakav apel.

– Inače, DS je više puta pozivao Vučića da ne opstruiše konstituisanje parlamenta i formiranje vlade kako bi pokazao da oni nisu bitni i kako jedino on ima legitimitet da odlučuje u Sbiji. Kada budemo videli predlog izjasničemo se. Svakako ne bismo želeli da građani pogrešno shvate takvu vrstu inicijative kao nestrpljenje zbog toga što poslanički mandati nisu verifikovani – kaže on.

Kako dodaje, stvar je mnogo ozbiljnija.

– Radi se o opstrukciji najvažnije demokratske institucije i paralizi celokupnog političkog života – ukazuje on.

Na sastanak nisu došli ni predstavnici NS Vuka Jeremića, u kojoj nam je rečeno da ne nadaju da će završiti institucionalna kriza i da se slažu da je potrebno da se završe izbori što pre i konstituiše parlament.

Portparol NS Stefan Jovanović za Danas kaže da ni oni nisu videli apel ili zahtev. Upitan da li to znači da ostavljaju mogućnost da kada ga vide, budu deo zahteva i akcija, on odgovara da je to hipotetičko pitanje.

– Ako ga preloži SSP onda ne. Ako ga predloži neko drugi, svakao ćemo razmotriti – kaže Jovanović.

Iz Dveri nismo dobili nikakv odgovor ovim povodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari