Šta čeka Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija danas u Ohridu? 1foto FoNet/EBS

Sastanak na visokom nivou delegacija Beograda i Prištine predviđeno je da počne danas u 10 časova, prema najavi pres služba Evropske unije.

Prvo bi trebalo da se održe odvojeni sastanci visokog predstavnika EU Žozepa Borelja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, jedan za drugim.

Sastanci će početi u 10 i 30 sati, nakon čega bi trebalo da usledi zajednički trojni sastanak, Vučića, Kurtija i predstavnika EU.

Sazivač i organizator sastanak je Borelj, uz podršku podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Pres služba EU je saopštila i da su Vučić i Kurti potvrdili učešće.

U saopštenju EU se ističe se da će sastanak biti usredsređen na finalizaciju Aneksa o primeni Sporazuma EU o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Na kraju sastanka predviđena je izjava Borelja za medije.

Kosovo treba da ispuni obećanje o uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, a Srbija treba da se pomiri da je Kosovo susedna zemlja koja ima svoje mesto u međunarodnoj zajednici, saopštili su specijalni savetnici francuskog predsednika, nemačkog kancelara i premijerke Italije uoči sastanka lidera Kosova i Srbije 18. marta u Ohridu.

U zajedničkom autorskom tekstu Emanuel Bon, Jens Pletner i Frančesko Talo su naveli da sporazum koji su predsednik Srbije i premijer Kosova, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti prihvatili 27. februara u Briselu „sad treba što pre da zaživi izradom dosledne mape puta za njegovu implementaciju“.

„Cilj predstojećih ključnih pregovora nije da se ponovo iskomplikuje ono što je već dogovoreno, već da se podstaknu konkretni koraci ka realiziciji istog. Ono što obe strane treba da izbegnu jeste da iznova protumače datu reč jer bi time prokockale ovu jedinstvenu priliku i rizikovale blokadu na putu ka članstvu u EU“, navodi se u zajedničkom tekstu objavljenom na sajtu nemačke ambasade u Prištini.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je na konferenciji za novinare 17. marta, nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, rekao da očekuje pozitivan ishod razgovora u Ohridu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je uoči susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Ohridu da „ne planira ništa da potpiše“.

Vučić je u obraćanju javnosti 16. marta rekao da Beograd „još nije dobio nacrt onoga što želi Evropska unija“ u pregovorima o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

„Mi smo dostavili svoj predlog, Albanci svoj. Ništa još nismo dobili iz Brisela i taj papir i dalje ne postoji“, rekao je Vučić koji se prethodnih dana u Beogradu sastao sa specijalnim izaslanicima EU i SAD.

Vučić je naveo da susret sa premijerom Kosova 18. marta u Ohridu neće biti „nikakav sudbinski ili sudbonosni dan“ i da će pokušati da uradi „ono što je za Srbiju najbolje“.

„A to je da radimo na normalizaciji odnosa sa Kosovom, da gradimo najbolje odnose sa Evropskom unijom i da čvrsto držimo naše crvene linije, od toga ne odustajem“, rekao je Vučić.

Vučić je ranije više puta rekao da su crvene linije za Beograd bilo kakva vrsta formalnog ili neformalnog priznanja Kosova, kao i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Portal Albanijan post je 16. marta objavio još jednu nezvaničnu verziju dokumenta koji će navodno biti na stolu u Ohridu, koja se, kako se ističe, u osnovi slaže sa prvom koju je isto glasilo objavilo 18. septembra 2022.

Tada je prvi put objavljena nezvanična verzija evropskog predloga u javnosti, odnosno plan nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Vučić je tokom prošle jeseni više puta objavio da je taj predlog neprihvatljiv da bi 20. januara 2023. nakon susreta sa „diplomatskom petorkom“ (Eskobar, Lajčak, Pletner, Bone i Talo) objavio da je reč o konceptu o kome može da se razgovara.

Nakon njegovog sastanka sa Kurtijem 27. februara u Briselu, Borelj je objavio da je za obe strane predlog prihvatljiv, a ubrzo je najavljen i sastanak u Ohridu.

Javnost iščekuje da vidi da li će evropski predlog biti potpisan, kao i koji su rokovi mape puta za njegovu implementaciju – spekuliše se da je rok za početak jesen 2023, pa nadalje moguće i narednih pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari