Šta diplomate misle o sukobu ministra odbrane i bivše državne sekretarke: Hrkalović kao instrument za "disciplinovanje" Stefanovića 1Dijana Hrkalović, Nebojša Stefanović Foto: FoNet/ Nenad Ðorđević

Diplomate u Beogradu nisu previše zainteresovane za lični sukob ministra odbrane Nebojše Stefanovića i bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, ali ih zanimaju političke posledice i epilog tog sukoba, kažu nezvanično za Danas izvori bliski diplomatskim krugovima.

Kako nam je rečeno, slučaj Stefanović – Hrkalović što se diplomata tiče jeste zanimljiv, ali se u njega niko neće mešati niti ili ima želje i potrebe za tim.

Naši izvori navode da su najuticajnije zapadne diplomate sa glavnim i tačnim pojedinostima afere već upoznate budući da su njihove i evropske policijske i ostale službe dostavljale informacije Srbiji o članovima kriminalnih grupa na osnovu kojih je ova država reagovala, i vrlo su upućeni o eventualnim kontaktima koje su pripadnici kriminalnih grupa imali sa političarima u Srbiji.

Kada je reč o političkim posledicama ovog sukoba, za koje su diplomate zainteresovane, naši diplomatski izvori kažu da je posebno interesantno da se vidi politička budućnost Stefanovića, jer niko nije posebno zainteresovan za njegovu ličnu sudbinu i budućnost.

Diplomatska zajednica je, navode naši sagovornici, zainteresovana za kompoziciju nove vlade, s čijim se formiranjem očito odugovlači.

Kako nam je rečeno, ako se već u javnosti preko tabloida bliskih vlasti, stvara slika o tome da su ministarka Zorana Mihajlović i Stefanović, bliski „zapadu“ važno je videti hoće li oni, kao takvi, ostati članovi i nove vlade.

Naši sagovornici objašnjavaju, da ako su oni van, a ostaju loši ministri i osobe puput Aleksandra Vulina i socijalista, onda je to još jedan potpuno loš i vrlo depresivan signal Srbije zapadu.

Tabloidi su, podsetimo, pre ovih najnovjih dešavanja na realciji Hrkalović-Stefanović već pisali o Mihajlovićevoj i njenim vezama sa SAD i EU, preko kojih lobira za poziciju u novoj vladi.

Zato je u ovom slučaju, kako kažu naši izvori, Hrkalović interesantna samo kao instrument za „disciplinovanje“ Stefanovića i njegovo eventualno političko odstranjivanje.

Dok se na haos oko suđenja njoj, saslušavanja njih oboje, promenu i angažovanje advokata i jednog i drugog, intervjue i izjave, gleda kao na još jedan cirkus koji nije ništa novo, već produžetak mrcvarenja koje traje još od 2020. i otkrivanja Jovanjice, koje se dalje zatrpavala novim događajima i aferama od prisluškivanja predsednika, do hapšenja Veljka Belivuka, a u kojima su akteri isti samo im se pozitivne i negativne uloge menjaju, opisuju naši izvori.

Oni zaključuju da sada više strance zanima već uspostavljeni model disciplinovanja Mihajlovićeve i Stefanovića i njegove refleksije nego detalji i razlozi njihovog proganjanja.

Drugi segment na koji će stranci obraćaju pažnju, pogotovo u ovom slučaju, je epilog, kažu nam naši izvori.

Kako dodaju, rasplet na sudu i ozbiljan i nezavisan rad policije, tužilaštva i suda su u ovakvim slučajevima neophodni i pokazuju da li je zamlja zaista spremna da mimo političke volje vlastodržaca sprovodi zakone.

Osim toga, kao što je već rečeno, za mnoge slučajeve kriminala Srbija je informacije dobila od evropskih službi koje očekuju rasplet na sudovima.

Ukoliko, zaključuje se, ovo bude još jedna bura bez konkretnog kraja, kakvih je bilo i pre, biće svima jasno da vlast u Srbiji ne želi da se pozabavi lošim momcima iz svojih redova.

Kao i da ovakve afere mogu imati za cilj skretanje javnosti sa nekih bitnijih događaja koji se odvijaju iza leđa javnosti.

Kada je reč o tome šta se među opozicionarima šuška na ovu temu, izvori Danasa kažu da je na delu „ravnoteža straha“ između predsednika SNS Aleksandar Vučić, koji je na funkciji predsednika Srbije, i njegovog dojučerašnjeg najbližeg saradnika.

Pojedini opozicionari smatraju da obojica imaju jake adute u rukavima koji verovatno neće biti izneti na svetlost dana jer ni jednom ni drugom to ne odgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari