Šta je "bugarski voz"? 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Republički i lokalni izbori u Srbiji zakazani su za nedelju, 17. decembar. Kao pred svake izbore i ove godine se govori o popularnoj tehnici izborne krađe zvanoj „bugarski voz“.

Bugarski voz je jedan od načina na koje politička partija može da zloupotrebi pravo glasa građana i “podesi” rezultate u svoju korist.

Taj metod funkcioniše tako što „lokomotiva“ odnosno osoba koja je bliska organizaciji izbora ili na neki način poseduje prazan glasački listić isti popunjava van biračkog mesta i daje sledećem biraču odnosno „vagonu“.

Birači ovo rade uglavnom uz novčanu nadoknadu ili pod ucenom.

Birač taj listić, koji je popunjen u prilog određene stranke, stavlja u kutiju, dok svoj, nepopunjen listić iznosi „lokomotivi“ gde se ponovo popunjava i daje sledećem „vagonu“ koji ponavlja proceduru.

Ova se procedura ponavlja sve dok ima “vagona” koji će unositi već popunjene listiće.

Tehnika manipulacije izborima koja je godinama unazad primećivana na izborima u Srbiji i regionu navodno je dobila ime po izbornoj krađi u Bugarskoj na izborima 2009. godine.

Pavle Dimitrijević, direktor pravnih poslova Crte rekao je za Novu da je radi sprečavanja „bugarskog voza“ Pravilnikom o radu biračkih odbora predviđeno da birački odbor obavesti policiju ukoliko primeti da birač nije ubacio glasački listić u kutiju, dok radno telo RIK-a to unosi u zapisnik.

Dešavanja tokom izbornog dana i noći pratite iz minuta u minut u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari