Šta je Đinđić govorio o povratku srpskih vojnika na Kosovo (VIDEO) 1Foto: Beta/Milan Obradović

Portal Nova.rs preneo je sa Tvitera snimak izjave Zorana Đinđića u kojoj traži povratak pripadnika srpskih snaga bezbednosti, osvrćući se na tvrdnje Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i SNS, kao i pojedinih naprednjaka da to niko pre Vučića nije učinio.

„Rezolucijom SB UN 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju vojske i policiji Republike Srbije biti dopušteno da se vrati na Kosovo radi obavljanja određenih funkcija kako bi obavljao funkcije kako su navedene u Aneksu 2. Do danas sa Kforom nisu vođeni razgovori o povratku tih pripadnika. Ali ja nemam iluziju i znam da će taj zahtev da odbiju“, kazao je Vučić, u obraćanju za RTS, 10. decembra uveče, posle Sednica saveta za nacionalnu bezbednost.

Prethodno je to najavio 9. decembra kasno uveče, na konferenciji za štampu u Vladi, Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Potpredsednica Skupštine i funkcionerka SNS Sandra Božić napisala je da pre Vučića niko tražio povratak Vojske Srbije, podseća Nova.rs.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Сандра Божић (@sandra_bozic)

„Tražim da se u najskorijem mogućem roku, 10,15 ili 20 dana, kaže kada će moći da se vrati 1.000 srpskih vojnika i policajaca na Kosovo po Rezoluciji 1244. Neka kažu 1.000 godina, ali neka kažu kada pa ćemo mi u skladu sa tim da definišemo svoju politiku“, rekao je Đinđić.

Đinđić je u pismu upućenom komandantu NATO-a za jugoistočnu Evropu Gregoriju Džonsonu zatražio povratak vojske na Kosovo kako bi se popunio bezbednosni vakuum. On je tada objasnio da bi sa 1.000 vojnika na Kosovu bio popunjen bezbednosni vakuum koji bi mogao da se javi ako NATO povuče deo svojih jedinica u slučaju vojne akcije u Iraku.

Ovo je potvrdio i bivši premijer Srbije  Zoran Živković, kao i nekadašnji ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, podseća Nova.rs, dok je isto rekao i Nebojša Čović, bivši potpredsednik Đinđićeve vlade za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari