Šta je Marija Zaharova odgovorila na pitanje da li je Beograd mogao da spreči iseljavanje Srba sa KiM? 1Marija Zaharova Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova, učestvovala je u on lajn razgovoru koji je organizovao beogradski Institut za međunarodnu politiku i privredu, odgovorivši tom prilikom i na pitanja medija, posebno RT i Sputnjika.

Ona je na pitanje da li je Beograd nekako mogao da spreči masovno iseljavanje Srba tokom poslednjih osam godina, budući da je, prema pojedinim podacima, u tom periodu Kosovo i Metohiju napustilo čak 45.000 Srba, rekla da razlog proterivanja naroda sa KiM nije politički, već etnički, zbog njihove nacionalnosti.

U osnovi političke filozofije i mentaliteta zapadnog režima je njihova uverenost da ljudi nisu jednaki, kazala je Zaharova.

Ona je napomenula da se etnička čišćenja mogu sprovoditi na različite načine – kroz ubistva, masovna kažnjavanja… Poručila je da se „sve na KiM sprovodi uz dozvolu Zapada“.

„I to ne samo SAD, najaktivniji igrač su uvek bili Nemačka i Britanija, sve to se radi njihovim rukama. Prištinski politički zvaničnici nisu čak ni separatisti, već borci sa krvavim rukama, a preko njih pokušavaju da utiču na region i odluke koje donosi Beograd“, kazala je Zaharova.

Prema njenim rečima, „mora se priznati da se Srbija, narod i političari bore u najtežim uslovima“, kada se mešaju u njene unutrašnje poslove i obmanjuju je.

„Tu se ne radi samo o suprotstavljanju NATO već i o tome da Srbija ume da prepozna kada pokušavaju da je prevare“, istakla je portparolka ruskog MSP-a.

Kako je rekla Zaharova, situacija bi bila još teža da Beograd nije imao stav da „brani nacionalne interese Srbije“.

„Ne želim da sudim da li je Beograd mogao da uradi nešto drugačije, ali vidim da se Srbija protivi svemu negativnom, bori se za svoje interese, kulturu“, poručila je Zaharova, prenose Sputnjik i RT Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari