Šta je na opozicione poslanike ostavilo najjači utisak tokom blokade parlamenta? 1Foto: Print screen RTS2

Najjači utisak na pojedine opozicione poslanike koji su danas blokirali rad Skupštine Srbije ostavili su pripadnici obezbeđenja koje je stalo između njih i članova vlade i premijerke.

Deo parlamentarne opozicije koja organizuje proteste „Srbija protiv nasilja“ opstruisalo je rad na vanrednoj sednici parlamenta na kojoj se izmežu ostalog razmatrao i rebalans budžeta.

Opozicioni poslanici su bukom koju su pravili udaranjem u klupe i zvužducima pištaljke sve vreme trajanja sednice ometali govore premijerke i nekoliko poslanika, dok je obezbeđenje sve vreme stajalo nedozvoljavajući opoziciji da priđe ni blizu klupa u kojima su sedeli članovi vlade.

Povod za blokadu je to što vlast ni četiri meseca od dve tragedije u Srbiji nije ispunila zahteve protesta Srbija protiv nasilja, pa je zato jedini način da zahtevi budu ispunjeni promena vlasti. Zato opozicija traži raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora i najavljuje svoje akcije dok se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne izjasni o datumu izbora.

Dragana Rakić, potpredednica DS, za Danas kaže da se danas prvi put u istoriji rada Narodne skupštine desilo da je Vučićeva Vlada pod naoružanom pratnjom ušla u salu za sednice i da je obezbeđenje sve vreme zasedanja čuvalo predsednicu Vlade Anu Brnabić i ostale ministre.

Šta je na opozicione poslanike ostavilo najjači utisak tokom blokade parlamenta? 2
Foto: Print screen RTS“

– Takođe, prvi put se desilo da predsednik Skupštine Vladimir Orlić insistira da se budžet usvoji bez rasprave. Ono što gledaoci koji su pratili prenos zasedanja Skupštine na RTS-u nisu mogli da čuju i vide jeste da je u sali bila velika buka koju je pravila opozicija i da niko od poslanika nije čuo šta su pričali Vladimir Orlić i Ana Brnabić. Dakle, o najvažnijoj stvari za funkcionisanje jedne države, a to je budžet, danas uopšte nije bilo reči, dok je Vladimira Orlića, Anu Brnabić i ostale mimistre čuvala naoružana pretorijanska garda od naroda – opisala je atmosferu Rakić.

Kako dodaje, to je još jedan dokaz u kakvoj velikoj društvenoj i političkoj krizi se nalazimo.

– Jedini izlaz iz ove krize su vanredni parlamentarni i beogradski izbori i zato smo danas svi mi iz opozicije tražili da se oni održe do kraja godine – podseća ona.

Za Đorđa Miketića, poslanika Zajedno, ova situacija je pokazatelj straha.

On za Danas kaže da je režim u strahu, pa su policiju naterali da kordonom brani uplašenu premijerku od poslanika u samoj narodnoj skupštini.

– Guraju nas i sprečavaju nam kretanje samo zato što smo nosili precrtane logoe pinka, hepija i zahteve za smenom REM-a, Vulina, Gašića. Oni glas građana ne trpe ni na papiru. Ni u Skupštini. Identično sam se osećao kao kada smo na savskom nasipu sprečavali ilegalno bušenje nasipa a policija nas gurala ili kada su naš na Šodrošu batinali što policija što stranački plaćenici, jer ovaj nasilni režim ne bira sredstva da zaštiti svoj pljačkaški pohod – opisuje Miketić.

Kako zaključuje, zato je bitno da nastavimo pritisak i da oslobodimo naše institucije i medije, svi zajedno, svi slobodnomisleći ljudi koji žele Srbiju bez nasilja i nasilnika, i koji žele bezbedniji i bolji život za sebe i svoju decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari