Šta je o Balkanu evroposlanicima poručio Olaf Šolc? 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas Evropsku uniju (EU) da održi obećanja kada je reč o evropskim integracijama zemlja Zapadnog Balkana, a u govoru pred Evropskim parlamentom o budućnosti Evrope pozvao je i na nastavak normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Evropa se mora otvoriti prema drugima. Ključne odluke za Evropu bile su one prošle godine, kada smo odlučili da radimo za proširenu Evropu. Rekli smo zemljama Zapadnog Balkana, kao i Ukrajini, Moldaviji i možda Gruziji, da im je mesto u Evropi, rekao je Šolc.

Geopolitička Evropa mora održati svoja obećanja. Obećanja se moraju držati prema balkanskim zemljama, kojima već 20 godina obećavamo članstvo. Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije mora da se nastavi, naveo je nemački kancelar, prenosi RTK.

Reforme integracije se moraju nastaviti. Pregovarački proces sa Severnom Makedonijom takođe mora da se unapredi. Proširenje ne bi trebalo da bude jedini motiv za reforme, ali o tome treba voditi računa, dodao je Šolc.

Šolc je rekao da „što je ujedinjenija Evropa, lakše će se suočiti sa izazovima“.

Trebalo bi da budemo još otvoreniji prema drugima. Potrebna nam je proširena i reformisana EU, geostrateška EU. Retko smo bili ujedinjeni kao što je sada u slučaju ruske agresije, ocenio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari