Šta je strategija ruske grupe Vagner na Balkanu i zašto je to opasno: Profesor Fakulteta bezbednosti objašnjava za Danas 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ (1) / VASSIL DONEV (2) Arhiva

Pripadnici ruske paravojne grupe Vagner već su u Srbiji, u prošlosti, pravili nekakve kampove za decu, na Zlatiboru. Sada smo opet svedoci da se u Srbiji pojavila grupa koja je povezana sa Vagnerom i koja je sačinjena od naših građana – kaže za Danas Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu bezbednosti

Sagovornik Danasa, bivši poslanik SNS u Skupštini Srbije, kaže da Rusi u regionu sprovode hibridnu operaciju, odnosno da pokušavaju da izazovu sukob.

– To je ono što je u ovom trenutku njima najpotrebnije. Dakle, kada bi se izazvao sukob na Balkanu, skrenula bi se pažnja sa Ukrajine i to je ono što je njihova strategija. To je veoma opasno. Pogotovo jer su u Srbiji uspeli ono što su nisu nigde u Evropi, da dobiju veliki broj pristalica, ljudi koji nekritički prihvataju stavove njihove propagande – smatra sagovornik Danasa.

Kako dodaje, na taj način utiču na javno mnjenje i preoblikuju stavove građana.

Rusija korumpira političare širom Evrope

– Rusija je u tome, pokazalo se do sada, bila vrlo uspešna. Njihov cilj je da EU i NATO podele, to im je bila glavna strategija – putem korupcije. Videli smo da u Evropi deluju neki političari koji su bili direktno finansirani od Rusije. Rusija je za sopsvene interese napravila vrlo dobar plan. Da korupcijomm utiču na političke i privredne odluke zemalja EU. Međutim, to im se izjalovilo 24. februara prošle godine kada su napali Ukrajinu. Pokazalo se da su Evropa i NATO mnogo jedinstveniji nego što se pretpostavljalo – smatra Zoran Dragišić.

Šta je strategija ruske grupe Vagner na Balkanu i zašto je to opasno: Profesor Fakulteta bezbednosti objašnjava za Danas 2
Foto: Medija centar

Ne treba zaboraviti, napominje, da Rusi imaju svoje uporište u mnogim velikim kompanijama.

– Gađaju najviše na neitegrisane države, odnosno njihova ideja je da od Srbije naprave bazu kako bi i dalje vršili svoje hubridne operacije i da preko Srbije izazovu sukobe – ističe Dragišić.

Međutim, ističe da Rusi imaju vrlo razgranatu mrežu i na Kosovu.

Ruska mreža na Kosovu je razgranata

– Da, imaju svoje pozicije među kosovskim Abancima i to vuče još iz šezedesetih godina kada su tamo bili aktivni takozvani pokreti marksista I lenjinista, koji su bili direktna ekspozitura Rusije, odnosno tadašnjeg SSSR. U tom krugu je bio i sadašnji premijer Aljbin Kurti, kao saradnik i naslednik politike Adema Demaćija – smatra sagovornik Danasa.

On je iz tog kruga, dodaje. ali to je sada veliko pitanje jer se Kurti pokazao kao neko ko na kraju ima granicu.

Šta je strategija ruske grupe Vagner na Balkanu i zašto je to opasno: Profesor Fakulteta bezbednosti objašnjava za Danas 3
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

– U ovom trenutku, on bi radije da Srbije izazove sukob a ne on. Kosovski političari, videli smo, snažno instiraju na tome da je Srbija ruska gubernija i da se odluke u Beogradu donose pod uticajem Moskve. Oni na taj način prikrivaju da mnogi od njih su u diretknoj vezi sa Rusijom. Aljbin Kurti je definitivno ruski čovek – kategoričan je naš sagovornik.

Potom dodaje da se tu igraju različite igre, i diplomatske i obaveštajne, pa da zato možemo da čujemo Kurtija kako je Kosovo snažno opredeljeno ka evropskim integracijama.

SAD i EU vrlo dobro znaju sa kim imaju posla, kod njih ne prolaze te priče…

– Međutim, i SAD i EU vrlo dobro znaju ko je ko na Balkanu. Kod njih ne prolaze te priče jer oni vrlo dobro znaju sa kim imaju posla. Odatle i taj pritisak na Kurtija da mora da prihvati plan za rešenje i ono što su već potpisali u vezi sa formiranjem ZSO. Kosovski političaru su mislili da će pričom o tome kako je Srbija ruska gubernija da onda oni ništa neće morati da urade, a opet će navodno držati dobre odnose sa zapadom kao i priču sa Moskvom. Kao neće izgledati da je ta veza vidljiva… – mišljenja je Dragišić.

Potom napominje da uticaj Rusije u Srbiji i na Kosovu nije mnogo manji ili veći od uticaja u drugim državama,

Pogledajte samo predsednika Hrvatske

Šta je strategija ruske grupe Vagner na Balkanu i zašto je to opasno: Profesor Fakulteta bezbednosti objašnjava za Danas 4
foto (BETAPHOTO/HINA/POOL/ Lana SLIVAR DOMINIĆ)

– Pogledajte predsednika Hrvatske… Vučić je svestan da su Rusi ovde napravili velike prodore,i da će morati da vodi vrlo opreznu politiku, kada su u pitanju odnosi sa Rusijom. Mislim da je Vučić apsolutno opredeljen za ulazak Srbije u EU, kao i da je ovo vrlo kritičan trenutak. Sve se promenilo od početka agresije Rusije na Ukrajinu. On je tu između čekića i nakovnja, vrlo je teška situacija. Vučić nije ruski čovek, odnosno on nije ni taj da neko drugi ima presudan uticaj na njega – zaključuje sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari