Šta je Vladeta Janković upitao Anu Brnabić: Otkrijte nam državnu tajnu 1Printskrin RTS

Vladeta Janković, poslanik Narodne stranke, koji je bio i kandidat opozicione koalicije u kojoj je bila NS za gradonačelnika Beograda, uputio je danas poslaničko pitanje premijerki Ani Brnabić u vezi sa sa jednom „državnom tajnom“.

Janković je na današnjoj sednici Narodne skupštine u delu namenjenom za pitanja poslanika, postavio tri pitanja, a ono koje se tiče Ane Brnabić i „državne tajne“ bilo je poslednje.

„Ona (Ana Brnabić, prim. nov.) je 2018. godine potpisala zaključak po kojim se izdaci za podizanje spomenika Stefanu Nemanji proglašeni državnom tajnom. Do danas, prošlo je pet godina, još uvek nije skinuta ta odredba o poverljivosti, a javnost bi trebalo da zna koliko je sredstava izdato na podizanje tog spomenika. A tome bi mogao da zna nešto i minsitar gospodin (Goran) Vesić, a i gospodin (Zoran) Radojičić, koji je u to vreme bio gradonačelnik, a taj projekat je vodio grad“, rekao je Janković.

„Ja ovo pitam i u interesu poslanika vladajuće većine, jer ako tih podataka nema, neminovno kruže glasine, svašta se priča, govori se o nekim deviznim sredstvima koja su uzeta u kešu, iz deviznih rezervi, u koferu odneta u Moskvu i isplaćena. Zašto bi se to pričalo? Zašto ne izađete sa podacima koji su svakome dostupni i koji svakome pripadaju. Zašto ne bismo skinuli sa sebe tu stigmu i sprečili antirežimske tabloide i šolakovske mrzitelje da to zloupotrebljavaju? Istina leči“, upitao je s blagom ironijom Vladeta Janković.

Na te reči ga je predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić oštro opomenuo da je istrošio svoje vreme za govor.

Vi se prema nama ponašate na mentalnom nivou onako kako se predsednik opštine Žagubica ponaša na fizičkom nivou, odgovorio mu je Janković podsećajući time na nedavni incident u ovom mestu između predstavnika vlasti i opozicije.

Prilikom konstituisanja ovog saziva Narodne skupštine, Vladeta Janković je sedeo na Orlićevom mestu, odnosno u svojstvu najstarijeg poslanika, predsedavao je konstitutivnom sednicom.

Veliki odjek imao je njegov tadašnji govor koji je deo javnosti ocenio kao istorijski.

U kampanji za beogradske izbore 2020. Vladeta Janković se zalagao za izmeštanje spomenika Stefanu Nemanji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari