Šta je Vulinov problem? 1Foto: BETAPHOTO/ MUP SRBIJE

Bez obzira na ratnu inflaciju ruskih odlikovanja, ne možemo a da se ne zapitamo čime je to drug Vulin zaslužio dve medalje i dva ordena sa blagoslovom Kremlja, kaže za Danas Nikola Lunić, iz Saveta za strateške politike.

Kako dodaje, i koliko god se odgovor sam nametao, opravdan je osnov sumnje u rad naših bezbednosnih službi i temeljnost bezbednosnih provera lica na osetljivim funkcijama.

– Ukoliko su takve provere podložne političkim pritiscima, javnost bi trebalo da se opavdano zabrine jer u odlikovanjima stranih bezbednosnih službi nema Srbije – ukazuje on.

Aleksandar Vulin, osnivač Pokreta socijalita i bivši šef BIA, dobio je iz Rusije u par dana dva orefena. Najpre mu je orden dodelila Federalna bezbednosna služba Rusije (FSB), jedna od obaveštajnih agencija koje su nastale nakon ukidanja KGB-a, za izuzetan profesionalizam i doprinos saradnji srpske i ruske službe. Vulinu je, kako kažu u Pokretu socijalista, orden uručio general Aleksandar Bortnikov, direktor FSB-a.

Šta je Vulinov problem? 2
Foto: Nikola Lunić

Zatim je juče stigla vest da je Vulina Oredenom prijateljstva odlikovao i predsednik Rusije Vladimir Putin. Kako je saopštio PS, Vulin je odlikovan za „veliki lični doprinos u razvoju i unapređenju saradnje Bezbednosno-informativne agencije Srbije i Spoljne obaveštajne službe (SVR) Rusije u oblasti obezbeđivanja državne bezbednosti i zaštite nacionalnih interesa Srbije i Rusije“.

– Vulinov problem je što u ovako geopolitički osetljivom vremenu pristaje da bude marioneta stranih interesa koji su posvećeni projektu realizacije “ruskog sveta”. Međutim, problem našeg društva su sva odlikovanja koja je dobio od institucija i udruženja u Srbiji, od počasnog građanina do počasnog letačkog znaka pilota. Mnogi naši heroji koji 1999. nisu skidali uniforme natopljene znojem i krvlju još čekaju spomen-medalju da bi je samo pokazali svojim naslednicima. Ne treba sumnjati da će Vulin pre ili kasnije objasniti sve nedoumice u vezi sopstvene vojne nesposobnosti, saradnje sa ruskim bezbednosnim službama ili sticanja diplome Pravnog fakulteta u Kragujevcu – navodi Lunić.
Prema njegovim rečima, činjenica je da društvo nije prihvatalo Vulina za predstavnika Srbije, čak i kad je bio postavljan na čelo pojedinih institucija.

– Upravo zato, javnost ne treba da se bavi marginalnim ličnostima, već procesima, principima i vrednostima. Stoga baš sada treba naglasiti da svi zagovornici “srpskog sveta” predstavljaju destabilizirajući faktor koji ugrožava ne samo bezbednosnu situaciju u regionu, nego i spoljnopolitičke interese Srbije. Fanatični sledbenici ideje o krvi i tlu uobličene u franšizi “Ruskog sveta” su dugoročno jednako štetni i za državu i za svaku vlast – kaže Lunić.

I zaključuje da ono što je sigurno je da će se upisati u istoriju Srbije, ali onu nedostojnu i nepatriotsku.

Podsetimo, Vulin od 9. januara ove godine obavlja funkciju senatora Republike Srpske. Bio je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u periodu od 2012 do 2013, zatim ministar bez portfelja zadužen za KiM, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja od 2014. do 2017., kao i ministar odbrane od 2017. do 2020. Posle izbora 2020. postaje ministar unutrašnjih poslova i na toj funkciji ostaje dve godine. Zatim preuzima ulogu direktora Bezbednosno-informativne agencije, koji oponaša od 1. decembra 2022. do 3. novembra 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari