Šta Ramina najava o odnosima na nultoj tački znači za inicijativu Otvoreni Balkan? 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

„Edi i ja pričamo o saradnji, možda nekada imamo oprečne izjave, ekonomija je osnova odnosa naše dve zemlje. Bitno je da se građani tih zemalja osećaju sigurno. Lako je dobiti političke poene vređajući nekoga“, rekao je predsednik Srbije Alekaandar Vučić u aprilu u Veroni gde se u inicijativi Otvoreni Balkan sastao s premijerima Severne Makedonije i Albanije, Dimitrom Kovačevskim i Edijem Ramom.

On je dodao da veruje u buduće prijateljstvo između srpskog i albanskog naroda.

Ipak, par meseci kasnije Vučić se suočava sa Raminom izjavom da će svesti odnose sa Srbijom na nultu tačku ako Beograd ne oslobodi trojicu kosovskih policajaca koje je uhapsila srpska policija.

Budući da su se odnosi dve zemlje poslednih godina intenzivirali u okviru Otvorenog Balkana postavlja se pitanje šta će biti sa tom inicijativom, koja podrzumeva da se između tri države (Srbije, Severne Makedonije i Albanije) uklone barijere koje ometaju takozvane četiri slobode, na kojima se zasniva zajedničko tržište EU – slobodno kretanje roba, usluga, ljudi i kapitala.

Uz sve kritike koje su na ovu inicijativu dolazile iz EU, budući da se ovaj projekat prepliće sa evropskim Berlinskim procesom koji su inicirali Berlin i Brisel, Srbija i Albanija su uspevale da OB, uz pomoć Amerike održavaju pa i proširuju, budući da su postojale naznake da će i Crna Gora pristupiti ovoj inicijativi.

Predsednik Privredne komore Marko Čađež podsetio je nedavno da od 1. jula počinje da funkcioniše otvoreno tržište rada između Srbije, Albanije i Severne Makedonije što će, prema njegovim rečima, omogućiti da se građani ovih zemalja slobodno zapošljavaju u ove tri zemlje na dobrobit kompanija i privreda članica inicijative Otvoreni balkan.

Da li će do toga doći, zasad nije poznato.

Sofija Popović, novinarka portala European Western Balkans, za Danas kaže da se može videti da albanski premijer Edi Rama, kao čovek blizak i Vučiću i Kurtiju, u poslednje vreme pokušava direktno da nudi svoja rešenja i pomoć u dijalogu Beograda i Prištine i približi pozicije dve strane.

– Ovako direktno uključivanje nikada ranije nismo mogli da vidimo – konstatuje ona.

Kako dodaje, nakon što su mediji preneli vest o prekidu odnosa sa Srbijom ukoliko ne budu pušteni kosovski policajci, Rama je objasnio da se odnosi ne prekidaju, nego da se vraćaju na nultu tačku.

– Šta bi to tačno moglo da znači, nije precizirao, ali izgleda kao da bi to moglo da utiče na incijativu Otvoreni Balkan. Ukoliko se to i dogodi, to onda dosta govori o tome kakva je to inicijativa. Sve one sumnje da se radi o saradnji koja je isključivo bazirana na ličnim odnosima Rame i Vučića postaće opravdane – ukazuje ona.

Prema njenim rečima, Otvoreni Balkan za sve vreme svog postojanja nije odmakao mnogo od susreta na najvišem političkom nivou uz po koju čašu vina i potpisivanje raznoraznih memoranduma.

– Zbog činjenice da tokom godina nije uspostavljen čak ni minimalni institucionalni okvir inicijative, poput sekretarijata, ne uliva puno nade da bi Otvoreni Balkan dalje mogao da živi ukoliko se odnosi na nivou Rama-Vučić pogoršaju – zaključuje ona.

A direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi pak smatra da sve zavisi od ponašanja Srbije.

On za Danas kaže da Ramina izjava da će zamrznuti odnose sa Srbijom reagovanje na kidnapovanje troje policajaca MUP Kosova pre izvesnog vremena od strane režima Srbije.

– Što pre vlasti u Srbiji puste pripadnike MUP Kosova iz zatvora pre će se odnosi Albanije i Srbije normalizovati. Što se tiče Ptvorenog Balkana sve zavisi kako će se Srbija ophoditi prema pitanju Kosova. Ali Otvoreni Balkan bez Albanije i Kosova nema nikakvu svrhu ka svom cilju, tako da što se pre Srbija odluči da bude konstruktivna i ravnopravna tako ćemo pre imati normalne procese na Zapadnom Balkanu – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari