Šta sada radi penzionisani general NATO Vesli Klark? 1foto: EPA/MATTHEW CAVANAUGH

Vesli Klark, penzionisani visokorangirani general vojske Sjedinjenih država, najpoznatiji je ovdašnjoj javnosti po tome što je bio glavnokomandujući NATO snaga za vreme rata na Kosovu i bombardovanja SR Jugoslavije. Nakon što je prevremeno razrešen funkcije, postao je politička figura u SAD u okviru Demokratske partije, a političkim životom u Americi posredno se bavi i danas.

Penzionisani general vojske SAD Vesli Klark bio je komandant snaga NATO u Evropi od 1997. do 2000. godine. Komandovao je NATO operacijom Savezničkih sila za vreme rata na Kosovu.

Diplomirao je na Vojnoj akademiji Vest point u Sjedinjenim državama, a potom stekao diplome iz ekonomije, politike i filozofije na Oksfordu.

Prevremeno je otpušten sa pozicije glavnokomandujućeg NATO, između ostalog zbog naređenja koje je izdao tokom operacije zauzimanja prištinskog aerodroma za vreme bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

Naime, Klark je naredio napad na tamo stacionirane ruske snage, a britanski general-pukovnik Džekson je ovo naređenje odbio i time sprečio sukob širih razmera.

Za vreme suđenja Sloobdanu Miloševiću pred Haškim tribunalom, general ruske vojske Ivašov izjavio je da je Klark za vreme obavljanja dužnosti glavnokomandujućeg NATO odbijao sve ponude Rusije u pravcu deeskalacije sukoba na Kosovu i da je još od 1997. godine pripremao napad na SR Jugoslaviju, delimično u saradnji sa OVK.

Klark je takođe i član Demokratske partije Sjedninjenih Država, a 2004. godine bio je i njen kandidat na predsedničkim izborima. Na ovim izborima bio je protiv kandidat Džordžu Bušu, dok se nije povukao iz trke i svoje mesto kandidata Demokratske partije prepustio Džonu Keriju.

Danas, Klark je savetnik „VoteVets“ koja se bavi zastupanjem interesa penzionisanih vojnih lica i porodica vojnih lica u Americi i najveća je organizacija ovog tipa.

Takođe, 2019. godine Klark je osnovao je neprofitnu organizaciju „Renew America Together“ koja ima za cilj smanjenje političke polarizacije javnog mnjenja Amerike na osnovu partijske pripadnosti.

Čest je sagovornik CNN televizije, uglavnom kao sagovornik na temu pitanja vojnih snaga i operacija Amerike. Takođe, aktivan je i na svom profilu na društvenoj mreži Iks.

U septembru prošle godine, nakon što je objavljeno da je kanadska kompanija „Envidity Energy ltd“ dobila pravo na istraživanje trećine teritorije Kosova u potrazi za i eksploatacijom uglja, pojedini mediji dovodili su Klarka u vezu sa ovom firmom u svojstvu predsedavajućeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari