Šta su u Skupštini Kosova govorili o nacrtu Statuta ZSO Edija Rame? 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Mimoza Kusari Ljilja izjavila je danas da poslanici tog pokreta nisu videli nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) kog je predložio premijer Albanije Edi Rama.

Ona je rekla da su odnosi Kosova i Albanije „više nego susedski“, ali i dodala da je taj nacrt statuta trebalo najpre da bude dostavljen Kosovu.

„Dokument kog je napisao gospodin Rama nije namenjen Francuskoj, Nemačkoj i drugim zemljama već Kosovu. Ne treba nam spasitelj u vidu davanja nacrta statuta. Potrebna nam je razrada i vlasništvo nad principima, koji će biti u fokusu sa funkcionisanjem države, sa pravima zajednica na Kosovu i sa jasnoćom za budućnost naše zemlje“, navela je Kusari Ljilja.

Dodala je da su specifičnosti i okolnosti formiranja ZSO takve da „treba uzeti u obzir celokupnu istoriju ovog procesa“.

„Postoji stara izreka koja kaže ‘put do pakla je popločan dobrim namerama’. Zato ni ja ne vidim ovaj predlog van tog konteksta“, rekla je šefica poslanika Samoopredeljenja.

Hodžaj: Statut koji je predložio Kurti treba da ima podršku Kosova

Zamenik predsednika Skupštine Kosova Enver Hodžaj izjavio je danas da nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) kog je predložio premijer Albanije Edi Rama, treba da ima podršku Kosova.

DPK podržao predlog Edija Rame

Funkcioner Demokratske partije Kosova (DPK) je ocenio da je predlog albanskog premijera „ispravan i pravedan korak“.

„Pozdravljam i veoma cenim doprinos premijera Rame i Albanije, koja je igrala ulogu u prošlosti i trebalo bi da igra ulogu danas, u prevazilaženju situacije na severu zemlje. ZSO nije izmišljotina premijera Rame, to je obaveza iz 2013. godine, za koju sam i ja tada rekao da treba da se sprovede. Inicijativa premijera Rame mora imati podršku Kosova“, naveo je Hodžaj.

Ocenio je da je dobro što je Albanija izašla sa takvim predlogom.

„Dobro je voditi dijalog, ne samo unutar Kosova već i međualbanski dijalog o tome što se dešava na severu zemlje zato što smo na kraju krajeva dve albanske zemlje na Balkanu. Dobro je što imamo podršku iz Tirane i Skoplja“, rekao je Hodžaj.

Hodžaj je dodao da je postojanje Kosova „povezano sa američkim stavovima i podrškom“.

„Treba doprineti jačanju tih odnosa a mi imamo takvu političku situaciju da premijer Aljbin Kurti ne veruje u dijalog zbog čega dolazi do nesklada između njegovih stavova i stavova naših partnera“, rekao je funkcioner DPK.

Demokratski savez Kosova: Samo Vlada Kosova nadležna za Statut ZSO

Šef poslanika Demokratskog saveza Kosova (DSK) Arben Gaši izjavio je danas da je samo Vlada Kosova nadležna da predlaže Statut Zajednice srpskih opština (ZSO).

Reagujući na izjavu premijera Albanije Edi Rame da je predlog nacrta Statuta ZSO dostavio francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, Gaši je na Fejsbuku napisao da je Vlada Kosova nadležna i za vođenje odnosa sa međunarodnim partnerima.

„Da budem jasan i precizan: Za predlog statuta Udruženja, kao i za upravljanje sa međunarodnim partnerima, nadležna je samo Vlada Kosova, niko drugi, nijedna vlada bilo koje druge zemlje“, napisao je Gaši.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je ranije danas da je predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu predao nacrt Statuta ZSO na kom je po njegovim rečima, radio „krem svetskog pravnog mišljenja“.

Rama je dodao da o sadržaju tog dokumenta nisu konsultovani ni premijer Kosova Aljbin Kurti niti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari