Šta za Srbiju znače poruke šefa diplomatije SAD Kosovu? 1Foto: Twitter/@VjosaOsmaniPRKS

Sastanak predsednice i premijera Kosova Vjose Osmani i Aljbina Kurtija sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u Beloj kući, poslužio je, osim za potvrdu energetskog sporazuma koji je najvrednija pojedinačna investicija SAD na Kosovu, i za jačanje veza Sjedinjenih Država sa delom regiona Zapadnog Balkana koji stoji na njihovim pozicijama po pitanju rata u Ukrajini, kako ukazuju diplomatski izvori Danasa.

„SAD su izabrale trenutak za ovakvu posetu imajući u vidu potrebu da se potvrdi njihovo prisustvo u regionu, sada kada se govori o bezbednosnim rizicima zbog ruskog uticaja na delove Zapadnog Balkana – posebno na Srbiju, koja očigledno odlaže ili ćak ne želi da se uskladi sa politikom Zapada prema sukobu u Ukrajini i sankcijama, i zbog toga je Sjedinjenim Državama još važnije da jačaju saradnju sa Kosovom“, navode naši izvori.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken posle održanog sastanka saopštio je putem zvaničnog Tviter naloga da su na ovom sastanku Sjedinjene Države ponovo istakle svoju podršku integraciji Kosova u međunarodnu i evro-atlantsku zajednicu, i podvukle važnost dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU.

„Cenimo gostoprimstvo Kosova za Avganistance, ali i čvrstu podršku koju su uputili Ukrajini“, dodao je Blinken.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je posle sastanka, u izjavi za Glas Amerike, rekla da je sastanak u Vašingtonu garancija američkog angažovanja u regionu u periodu kada je ruska agresija u Ukrajini, kako je rekla, „pokazala šta su prave demokratije“. Osmani je nagalasila da je neophodna najbliža saradnja Kosova i SAD, poznavajući trendove ruskog uticaja na Balkanu, preko, kako je rekla, Putinovog satelita – Srbije.

„Detaljnije smo razgovarali o tome kako da budemo oprezniji i mnogo bolje koordinisani sa SAD i drugim NATO saveznicima kako bismo sprečili ove destabilizujuće planove koje Putin ima sa svojim satelitima“, rekla je Osmani, odgovarajući na pitanja Glas Amerike.

Ishodi ove posete za odnose Beograda i Prištine mogli bi da se osete u dva pravca, kako naglašava naš sagovornik upoznat sa potpisanim sporazumima – jedan je jačanje energetske nezavisnosti Kosova odnosno manje potrebe za strujom iz Srbije, a drugi je politička podrška članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

„Treba se setiti da je nedavno definisano da ubuduće neće biti „besplatne“ struje za Srbe sa Severa Kosova, i da Srbija to ne može da pokriva na način na koji je do sad radila. Sa proširenjem energetskih kapaciteta Kosova zahvaljujući investicijama iz SAD, u budućnosti bi mogla da bude značajno smanjena potreba za energentima iz Srbije“, objašnjavaju upućeni.

Drugi pravac uticaja je onaj politički, a to znači da su SAD još jasnije poslale poruku da neće zanemariti ovaj region i da vrlo dobro znaju ko su im saveznici, ali i ko se udaljava od njihovih pozicija, navode naši izvori.

„Isticanje da SAD pružaju podršku međunarodnoj integraciji Kosova, praktično znači potvrdu da je istekao moratorijum iz Vašingtonskog sporazuma na koji se obavezala Priština – da neće lobirati za učlanjenje u međunarodne organizacije tokom godinu dana, dok je Beograd pristao da je se odrekne lobiranja za otpriznavanje Kosova“, navodi naši izvori.

„Blinken je indirektno dao zeleno svetlo da Kosovo nastavi sa zahtevima za pristupanje međunarodnim organizacijama i Priština će se sada osećati ohrabreno da traži stolicu u Savetu Evrope“, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari