Šta znači 48 sati "običnim" ljudima, a šta političkim liderima Kosova, Srbije, SAD i EU? 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Rešenje nije lako, na dohvat je ruke i mnogi očekuju da se napravi taj hrabri iskorak i počne izgradnja trajnog mira između dve nezavisne prestonice – Bepgrada i Prištine. Svako drugo rešenje, privremeno je i tempirana bomba za buduće sukobe. Da bi oba društva prihvatila tako rešenje potrebno je da se otvore stare rane i utvrde svi ratni zločini i njihovi počinioci. Sledeća deklaracija Vučića i Kurtija morala bi da bude o tome, a tablicama neka se bave službenici lokalnih pilicija – komentariše za Danas Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove.

Dok obični ljudi, građanke i građani Kosova, bez ikakvih privilegija, prepušteni odlukama političkih lidera, koji uživaju privilegije kako u bezbednosnom, tako i u finansijsko egzitencijalnom smislu, strepe očekujući da li će biti ponovo „topovsko meso“ kao posledica neodgovornosti političara, osnovno pitanje je šta će biti nakon tih 48 sata odlaganja primene mera zbog pregistracije tablica, odnosno jučerašnjih neuspelih pregovora u Briselu, premijera Kosova i predsednika Srbije.

– Tablice, najskuplji srpski predmet. Očigledno je da dvojica lidera nisu otišli diljem Brisela da bi razgovarali o potpuno minornoj stvari kakva je zamena registracionih tablica. Tenziju su obojica napravili uz podršku lokalnih liderčića koji bi radije održavali neprijateljsko raspoloženje između dva naroda u kome mogu komotno da ubiraju nacionalističke glasove dok se istovremeno nelegalno bogate. Vučić i Kurti ponovo pokazuju da nema mnogo vizije u njihovim planovima za rešavanje višedecenijskog sukoba koji vodi daljem siromaštvu građana i velikoj emigraciji – kaže Naim Leo Beširi.

Kako dodaje, Kosovo je srce Srbije daungrejdovano je na nivo tablice su srce Srbije.

– Argument da bi se time priznala državnost Kosova ne stoje. Pre samo nekoliko nedelja je premijerka Ana Brnabić u okviru Berlinskog procesa potpisala ugovor o priznavanju ličnih karata Kosova na kojima se nalaze sve odlike državnosti pa je Beograd preživeo. Iako proglašeni neuspešnim, pregovori su doveli do toga da se Beograd obavezao da ne izdaje više tablice s oznakama kosovskih gradova, a od Prištine se očekuje da danas ne izdaje kazne za desetak hiljada vlasnika vozila koji nisu preregistrovali svoja vozila tablicama koje izdaje policija Kosova – podseća sagovornik Danasa.

Taktika obojice lidera, napominje, koji disproporcionalno podižu tenzije te se onda ipak dogovore oko malih koraka očigledno daje rezultate u podršci javnog mnjenja jer i u Srbiji i na Kosovu građani očekuju rešenje i mir.

– Iako je rešenje daleko i pitanje je da li će se suštinski postići za naša života, uspeh je deeskalirati situacije koje su političke elite same eskalirale. Pretnja nasiljem ne vodi dijalog u dobrom smeru, a odbijanje Kurtijeve vlasti da primeni sporazum iz Brisela potpisanog još 2013. frustrira i Beograd, Srbe na Kosovu, ali po prvi put očigledno i EU gde je Borelj po prvi put javno ukorio Prištinu – smatra Beširi.

Šta znači 48 sati "običnim" ljudima, a šta političkim liderima Kosova, Srbije, SAD i EU? 2
Naim Leo Beširi (Foto: Vesna Lalić / Nova.rs)

Tresla se gora, rodio se miš, dodaje kao pretpostavljeni i krajnji rezultat najnovije tenzije.

– Nekada je to bilo Gazivode, pa Telekom, carinski pečat, predstavljanje Kosova na sastancima, zvezdica te voz s Đurićem, a onda katastar, Jarinje, Brnjak i tako unedogled. Ovim obojica lidera, oba društva, pokazuju političku nezrelost da reše komplikovane odnose i iznova pokazuju infantilnost u procesima donošenja odluka i tako pokazuju potrebu da moraju biti bejbisitovani. EU nije najbrža bebisiterka, ali je obezbedila da imamo mir kontinuiranim pregovorima. Međutim, više od deset godina pregovora podiže frustracije širom Evrope i možemo očekivati povećan pritisak. Naredne dve godine jesu ključne, zbog izbora u Beogradu i Prištini, ali i EU i SAD. U jedinstvenoj smo prilici da se pronađe rešenje, u suprotnom možemo očekivati zaoštravanje odnosa i udaljavanje od rešenja koje neće moći da se sprovede bez pretnji i sile – smatra sagovornik Danasa.

Za sada deluje da EU neće poseći za krajnjim merama uvođenjem sankcija Beogradu i Prištini, zaključuje on, ali, ističući da nenapredak Srbije ka članstvu i vizni režim za građane Kosova ostaju na snazi dok se dvojica lidera ne saberu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari