Stalne članice SB UN o formiranju ZSO, dijalogu, mandatu Unmika 1Foto: FoNet/TV FoNet

Tokom rasprave na sednici, na kojoj je razmatran šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, na neophodnost što skorijeg formiranja ZSO ukazali su i predstavnici vodećih zapadnih zemalja. Predstavnik SAD je rekao da je uspostavljanje Zajednice srpskih opština ključno u primeni dogovora iz Ohrida, koji je pozdravio kao značajan iskorak u dijalogu. […]

Tokom rasprave na sednici, na kojoj je razmatran šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, na neophodnost što skorijeg formiranja ZSO ukazali su i predstavnici vodećih zapadnih zemalja.

Predstavnik SAD je rekao da je uspostavljanje Zajednice srpskih opština ključno u primeni dogovora iz Ohrida, koji je pozdravio kao značajan iskorak u dijalogu.

„Ohrabrujemo obe strane da ispune obaveze i da se posvete dijalogu kako bi bile izbegnute nove krize. Nadamo se da ćemo videti takav duh na narednom sastanku 2. maja“, kazao je.

Naveo je da SAD cene ulogu Unmika, ali je dodao da je ta misija „odavno ispunila svoj mandat“ i da je vreme da se pronađe „odgovarajuća uloga“ za UN na Kosovu.

Predstavnik Velike Britanije Fergus Ekersli rekao je da London pozdravlja „značajan napredak“ koji je postignut u briselskom dijalogu, uključujući Sporazum o putu ka normalizaciji Kosova i Srbije od 27. februara i Implementacioni Aneks od 18. marta.

„Sada je trenutak da se obe strane angažuju u dijalogu u dobroj veri i da izbegavaju poteze i retoriku koji bi mogli da oslabe izglede za sveobuhvatan i održiv sporazum o normalizaciji odnosa“, rekao je Ekersli.

Naveo je da London poziva obe strane da se angažuju „brzo i konstruktivno“ kako bi ZSO bila formirana što pre.

Ekersli je rekao da Velika Britanija i dalje „u potpunosti podržava“ Rezoluciju 1244 SB UN, ali da je situacija na Kosovu neuporediva sa onom iz 1999. godine.

„Kosovo je postiglo veliki napredak u prethodne 24 godine, uslovi na terenu su neprepoznatljivi u odnosu na 1999. godinu. Unmik je zaslužan za veliki napredak, ali je sada vreme da se razmotre njegova uloga i nadležnosti, imajući u vidu trenutne uslove na Kosovu“, kazao je Ekersli.

Predstavnica Francuske Natali Estival Brodhurst izrazila je nadu da će se Srbija i Kosovo posvetiti „momentalmnom ispunjavanju“ svih preuzetih obaveza, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština, koje je nazvala „ključnim elementom“.

„Ključno je da se izbegne nova kriza na terenu u narednim nedeljama kako ne bi bio narušen pozitivan trend. Pozivamo obe strane da se uzdrže od jednostranih mera koje mogu da eskaliraju tenzije“, kazala je.

Navela je da Pariz žali zbog niske izlaznosti na prošlonedeljnim izborima na severu Kosova i dodala da oni „nisu dugoročno rešenje“, i da prioritet sada treba da bude formiranje ZSO i povratak Srba u kosovske institucije.

„Nema drugog puta napred ni za Kosovo ni za Srbiju bez postizanja konačnog sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma kojim bi bili rešeni svi sporovi“, rekla je Estival Brodhurst.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebezja, koji je predsedavao današanjom sednicom, rekao je da je stav Moskve o pitanju Kosova nepromenjen i da se zalaže za dogovor Beograda i Prištine na osnovu Rezolucije 1244, koji mora da odobri Savet bezbednosti UN.

Povodom formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), Nebezja je rekao da je Priština potpuno nezainteresovana za sporovođenje Briselskog sporazuma, da nastoji da svede ZSO na nivo nevladine organizacije i da to „mora da bude odbijeno“.

„Priština nije zainteresovana za normalizaciju odnosa, zato (kosovski premijer) Aljbin Kurti insistira da ZSO bude formirana u skladu sa kosovskim ustavom i bez izvršnih ovlašćenja“, kazao je ruski diplomata.

Nebenzja je rekao i da Priština, „uz pomoć zapadnih zemalja, nastavlja da pokušava da preuzme kontrolu nad teritorijama u kojima Srbi čine većinu“.

Zamenik kineskog ambasadora pri UN Geng Šuang rekao je da Kina pozdravlja nedavne pregovore u Briselu i Ohridu koji su doveli do dogovora i da ohrabruje obe strane da nastave sa dijalogom.

Šuang je kazao da Kina u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i pozdravio ulogu Unmika, ukazujući na veliki značaj te misije u jačanju multietničke saradnje.

On je upozorio na etnički motivisane incidente na Kosovu, rekavši da ih je neophpodno sprečiti u budućnosti.

Uz SAD i Veliku Britaniju, i ambasador Japana pri UN Išihane Kimihiro ukazao je da je potrebno preispitati ulogu Unmika, dok su nastavak rada te misije podržali predstavnici Brazila i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ambasador Albanije pri UN Ferit Hodža založio se za postepeno ukidanje Unmika, smanjivanjem budžeta i broja službenika te misije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari