Stefanović: Spreman da ponudim ostavku Vučiću, Hrkalović u Lučanima po mom nalogu 1Nebojša Stefanović Foto: mup.gov.rs

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je rekao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je spreman da ponudi ostavku posle incidenata na lokalnim izborima u Lučanima jer je osetio „jedan deo odgovornosti i nemoći“ da zaštiti svoje kolege u ispostavi policijske stanice u Guči.

„Kad sam video to ponižavanje policije, a svestan sam da ne možete uvek da reagujete striktno po procedurama, tada sam to rekao predsedniku Srbije, makar kao čin podrške kolegama. Kad vidite da upadaju unutra i kad gledam ljude koji se osećaju nemoćno jer hoće da budu normalni, onda nemam pravo da ćutim“, kazao je ministar.

On je dodao da je u vezi eventualne ostavke hteo da se konsultuje sa predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem kao čovekom koji, kako je rekao, uživa najveće poverenje građana.

Navodeći da policija uvek ima izbor u zakonskim okvirima da li da reaguje oštro ili ne, ministar je kazao da je na njegovu sreću, policija u Lučanima izabrala da reaguje „veoma blago“.

„Danas raznorazni demonstranti šetaju i blokiraju ulice po pet časova i nema problema, a ne tako davno bilo je i vodenih topova, suzavaca, metaka. Ne znam da li u poslednjih pet godina znate kako izgleda vodeni top, o suzavcu da ne pričam“, rekao je Stefanović.

Stefanović rekao i da je da je državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović bila u Lučanima na dan lokalnih izbora po njegovom nalogu, a u cilju smirivanja situacije. On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je Dijana Hrkalović sve vreme bila u ispostavi Policijske stanice Lučani u naselju Guča.

Ministar je naveo da su po nalogu tužioca samo dve osobe saslušane u Policijskoj stanici u Lučanima, a ne dvadesetak kako su to po njegovim rečima, tvrdili predstavnici Saveza za Srbiju i dodao da nijednom od njih nije određeno zadržavanje.Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović izjavila je juče da su predstavnici Saveza za Srbiju predvođeni Boškom Obradovićem upali u policijsku stanicu u Guči, jer su hteli da se obračunaju sa policajcima i da je doživela „najbrutalnije uvrede“ kada je pokušala da smiri situaciju.Obradović je sa predstavnicima i simpatizerima Saveza za Srbiju ušao u policijsku stanicu nezadovoljan privođenjem potpredsednika Izvršnog odbora Narodne stranke Lazara Đurovića.

Hrkalović je ocenila da su oni želeli su dа se obrаčunаju sа ljudimа iz policije i tužilаštvа, što predstаvljа otvoreni udаr nа institucije držаve Srbije.“Po svаku cenu su hteli dа se obrаčunаju sа policаjcimа, аli i sа tužiocimа koji su u tom trenutku uzimаli izjаvu od Đurovićа u stаnici. Apsolutno nisu birаli sredstvа kаko bi sprečili dа se zаkon primenjuje jednаko premа svimа, mа ko se o njegа ogrešio“, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari