Stefanović: Politički nivo dijaloga sa Prištinom fundamentalno promenio proces 1Foto: Beta/Info služba SSP

Nikakav dijalog danas ne bi bio moguć, niti rešenje koje još nije na vidiku, da nismo uopšte prihvatili da postojimo kao dve strane i da nečiji status ili pravno viđenje ne može zaustaviti sve što život donosi, ocenio je nekadašnji pregovarač Beograda u tehničkom dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović za portal European Western Balkans.

„Posle deset godina stvari su se promenile, u smislu da je sada normalno da se sa Prištinom razgovara i da se pokušavaju rešiti problemi kao i to da se mnogo više shvata koliko ta rešenja treba da pomognu pre svega ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji“, ocenio je Stefanović.

On naglašava da je tehnički dijalog pokazao da Srbija i Kosovo mogu da se dogovore bez mržnje i nasleđa ratova i zločina.

Stefanović, ipak, smatra da je podizanje dijaloga na politički nivo fundamentalno promenilo proces, pa zato danas postoji toliko problema i dijalog deluje skoro uništeno.

„Jasno je da sad Priština, ali i neke od važnih zapadnih zemalja vide jedino rešenje u priznanju Kosova kao nezavisne države, dok se naša vlast muči kako da opravda obećanja koja su dali da će “rešiti Kosovo“. Pri tome, to “rešiti”, za nas u Srbiji znači jedno, a za naše zapadne sagovornike nešto sasvim drugo“, predočio je on.

U tom procepu očekivanja, laži i odlaganja, nalazi se nezavidna i nervozna pozicija naše vlasti, rekao je Stefanović.

On ocenjuje da danas dijalog teško da postoji, jer se stalno čeka da prođu izbori u Prištini ili u Beogradu, a i kada se pregovara, teško da se bilo šta postiže.

Tehnički dijalog, rekao je Stefanović, bio je postavljen na pravac rešavanja pravih problema i na pravac rešavanja pravih problema ljudi na Kosovu, te da se tom kursu treba vratiti.

„Dijalog mora da reši slobodu kretanja, sudbinu nestalih građana svih nacionalnosti, slobodno lečenje i obrazovanje, potpunu i slobodnu ekonomsku razmenu, zapošljavanje i saradnju u kulturi, otvaranje svih prepreka u sportu i regionalnog saradnji“, naglašava Stefanović.

Na pitanje kako vidi šta treba da bude cilj Beograda u ovom procesu, on navodi da je Srbiji potrebna određena međunarodna verifikacija i vraćanje na put rešavanja problema realnog života.

Stefanović veruje u dogovor u budućnosti, koji će biti rezultat dogovora dve demokratske vlade, neopterećene ratom i zločinima, sa istim regionalnim interesom na putu ka Evropskoj uniji.

On kao promenu navodi i činjenicu da je Briselski sporazum većinski ostao neprimenjen, tajnovit i neobjašnjen u javnosti, suprotno tadašnjim očekivanjima.

Sve vreme se dve političke elite trude da zamajavaju i odugovlače bilo kakvo rešenje i da ga „spinuju“ u domaćoj javnosti, pri čemu naprednjačka vlast više čak to i ne radi i potpuno odstranjuje kosovsko pitanje iz javnosti, zaključio je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari