Stefanović razgovarao s ambasadorima Kvinte i Norveške pri NATO i u Srbiji 1Foto: Ministarstvo odbrane

Članstvo u Evropskoj uniji je spoljnopolitički prioritet Srbije, a naše strateško opredeljenje je vojna neutralnost, izjavio je ministar odbrane Nebojša Stefanović u razgovoru sa ambasadorima zemalja Kvinte i Norveške pri NATO i u Srbiji, koje je predvodila stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država pri NATO Džulijan Smit.

Stefanović je istakao da je Srbija zadovoljna rezultatima ostvarenim kroz učešće u aktivnostima pod okriljem programa Partnerstvo za mir NATO, koji za nas predstavlja optimalni okvir saradnje u cilju unapređenja naših odbrambenih kapaciteta i bezbednosne stabilnosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako je ocenio, za povećanje operativnih sposobnosti Vojske Srbije i njene interoperabilnosti značajne su kako zajedničke vežbe, tako i učešće u mirovnim misijama UN i EU, kao i saradnja vojnomedicinskih timova.

Stefanović je ocenio kao veoma značajnu saradnju Vojske Srbije sa Kforom, kao misijom NATO, koji je garant bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i ponovio je opredeljenost Srbije za dijalog, ističući da smo i te kako svesni značaja očuvanja mira i stabilnosti, ali je ukazao na jednostrane poteze privremenih prištinskih institucija, koje, kako je naveo, nanose štetu čak i samim Albancima i ugrožavaju ceo region.

Ambasadori Kvinte i Norveške istakli su da cene angažovanje naše zemlje u Partnerstvu za mir i da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije, a ukazali su da su u svetlu sukoba u Ukrajini posvećeni očuvanju stabilnosti na Balkanu i da smatraju da je Srbija važan faktor u tome, te da je značajno očuvati partnerstvo i razumevanja sa našom zemljom.

Kazali su da cene zalaganje Srbije za očuvanje regionalne stabilnosti, kao i doprinos Vojske Srbije mirovnim misijama UN i EU širom sveta, čije učešće je važno za interoperabilnost vojski, a izrazili su opredeljenost za nastavak angažovanja na daljem unapređenju vojne saradnje Srbije sa njihovim državama i Alijansom u segmentima koji su od obostranog interesa.

Sastanku su, uz ambasadorku Smit, prisustvovali stalni predstavnik pri NATO Velike Britanije i Severne Irske Dejvid Kveri, Francuske Muriel Domenak, Nemačke Rudiger Kenig, Italije Frančesko Talo i Norveške Ejstejn Be.

Pored njih, bili su prisutni i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil, ambasadorka Velike Britanije Šan Makleod, ambasador Francuske Pjer Kohard, ambasador Norveške Jern Jelstad, zamenik ambasadora Italije Đuzepe Čirilo i specijalni izaslanik Norveške za Zapadni Balkan Arne Bjornstad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.