Stevanović: Šestoro odbornika u Kragujevcu ne može da izdrži u opoziciji 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Nekadašnji gradonačelnik Kragujevca i lider Zajedno za Šumadiju (ZZŠ) Veroljub  Stevanović potvrdio je danas da je listu ”Svi na ovu stranu”, čiji je bio nosilac i koja je na minulim lokalnim izborima osvojila 17 mandata,  napustila grupa od šestoro odbornika.

Oni će u novom sazivu gradskog parlamenta formirati posebnu odborničku grupu.

Stevanović je novinarima danas rekao da je sa odbornicima odmah posle izbora održao sastanke i da je već tada ‘’došlo do nekih stvari, koje se sada čuju i vide’’.

Tačno je, pojasnio je on, da je šestoro odbornika rešilo da formira posebnu grupu, zarad toga da bi bili u vlasti.

– Oni su odmah posle izbora razgovarali sa određenim ljudima iz SNS-a i obećane su im mnoge stvari, ukoliko okrnje ovu stranku. Nekima je obećan posao, nekima mesto zamenika gradonačelnika, nekima koji imaju privatni biznis obećano je da inspekcije neće da im vise za vratom. Dakle, sva obećanja na ličnom nivou, kazao  je Stevanović, citirajući pritom dugogodišnju članicu ZZŠ Katarinu Milosavljević, koja predvodi nezadovoljne odbornike.

– Ona je rekla da nema nikakvu zamerku na moj dosadšnji rad, ali da ne mogu više da izdrže da budu opozicija i da hoće da budu deo vlasti, rekao je  Stevanović, napominjući da su na njegovo pitanje da li žele da vrate stranci mandate, pobunjeni  odbornici kazali  da “su ih oni zaslužili i da će formirati posebnu grupu u budućem parlamentu”.

Stevanović je rekao da “nema nikakve žuči” prema odbornicima koji ga napuštaju, ocenjujući da će posle njihovog odlaska doći do “pročišćenja stranke”.

On je ocenio da je izlazak odbornika iz ZZŠ-a “slika i prilika morala i onih koji to traže i onih koji tamo idu”.

Odbornica Katarina Milosavljević demantovala je danas Stevanovićeve navode, utvrdivši da je u ZZŠ došlo do razmimoilaženja u mišljenjima, te da je to razlog za napuštanje stranke šestoro odbornika.

Ona je i danas ponovila da ta grupa odbornika nije razgovarala ni sa kim iz SNS, ali da je spremna da razgovara sa svim strankama koje su u Kragujevcu prešle census.

Milosavljevićje juče ipak  kazala da ta grupa odbornika ne želi više da deluje kao opozicija.

Podsetimo da je Srpska napredna stranka, sa listom  “Aleksandar Vučić – Za našuj decu”, na lokalnim izborima i u Kragujevcu ostvarila ubedljiv trijumf, te da je osvojila 46 mandata od ukupno 87 mesta u lokanom parlamentu, što znači da i u šumadijskoj prestonici može samostalno da formira vlast.

Naprednjaci za formiranje koalicija u gradskom parlamentu, ukolimo je žele,  imaju i socijaliste koji im se otvoreno nude, ali i odbornike koji su u gradsku Skupštinu ušli na listama grupe građana “Alternativa”, ili Udruženja “300 Kragujevčana” sa Pokrretom “Volim selo svoje”.,,

Zašto im je, onda, potrebna i grupa odbornika koji su u kragujevački parlament ušli na listi nekadašnjeg  gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, kojima su, prema pisanju lokalnih medija, ponudili mesto pomoćnika gradonačelnika i još neke funkcije u lokalnim preduzećima.

Racionalnog odgovora na pređašnju dilemu, naravno, nema. Ali moglo bi, i to osnovano, da se pretpostavi  da Radomir Nikolić sa svojim okruženjem, u kojem je i najverovatnije budući gradonačelnik Kragujevaca Nikola Dašić Luftika,  želi  da ponizi i kazni  Stevanovića za sve one najave iz Stevanovićevog okruženja, da će Nikolić junior uskoro da bude smenjen i da će da “štroji komarce”, kako je navodno poručivao Vučić, dok Stevanović bude ponovo gazdovao prvom srpskom prestonicom.

U šumadijskoj političkoj javnosti od jeseni 2018, pa sve do uoči minulih izbora kolale su “pouzdane informacije” o navodnom dogovoru Veroljuba Stevanovića i Aleksandra Vučića o smeni Radomira Nikolića i Stevanovićevom povratku na vlast.

Dogovora ili nije bilo, što je, kao naš list u više navrata pisao,  verovatnije,  ili je Vučić jeftino preveslao Stevanovića koji  sada,  zajedno sa Radomirom Nikolićem,  koji je takođe ostao bez gradonačelničke funkcije, može da “štroji komarce” po Šumadiji, dok će u Kragujevcu da vlada prvi na Vučićevoj lokalnoj listi Nikola Dašić, zvani Luftika.

Doduše, prednost Nikolića u odnosu na Stevanovića je i u tome što je u kumovskom odnosu sa Dašićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari