Stevanović (SSP): Istina o Vučićevoj autoritarnoj vlasti pred evropskim poslanicima 1Foto: SSP

Ana Stevanović, sekretarka za međunarodne odnose Stranke slobode i pravde, izjavila je da je Istraživački centar Evropskog parlamenta početkom maja objavio dokument o stanju u Srbiji, koji aktuelna vlast pokušava da sakrije od domaće javnosti.

Razlog zbog čega se dokument krije, navela je ona, jeste zbog njegovog zaključka – da je Srbija pod rizikom od autoritarizma, za šta je direktno odgovoran predsednik Aleksandar Vučić.

Kako je navela, u dokumentu koji je upućen evroparlamentarcima, objašnjeni su mehanizmi disciplinovanja i kontrole medija, obračunavanja sa kritičarima vlasti, kao i zloupotreba tokom izbornog procesa, a zaključuje se i da je „sloboda medija nazadovala tokom poslednjih nekoliko godina, praktično otkad je Vučić postao premijer 2014. godine“.

Ni u jednom zvaničnom dokumentu Evropskog parlamenta nije tako direktno navedena činjenica o režimskoj kontroli medija. Ohrabruje da su evropski poslanici upoznati sa time da se novinari u Srbiji suočavaju s pretnjama, pa čak i nasiljem, dok su izvršioci retko procesuirani“, istakla je Stevanović, a prenosi pres služba SSP. Ona je dodala da nakon ovih saznanja međunarodna zajednica mora da zna da svaka dalja podrška Vučiću znači i podršku diktaturi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari