Štiplija: Vučić neće ponoviti greške Gruevskog 1Kukan Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Kako je prilikom svoje posete najavio predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, u Srbiju danas dolaze bivši poslanici EP Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, kako bi na osnovu sopstvenog iskustva u rešavanju političkih kriza u regionu Zapadnog Balkana utvrdili ima li volje da se prihvati pomoć EU u unapređenju rada skupštine.

Prema saznanjima portala „European Western Balkans“, sastanci sa srpskim političarima održaće se danas i sutra iza zatvorenih vrata, a posle njih neće biti izjava za medije.

Nemanja Todorović Štiplija, osnivač i glavni urednik pomenutog portala, objašnjava da Kukan i Flekenštajn dolaze u „predmisiju“, kako mi pre svega poslušali koji su glavni problemi i kako bi utvrdili faktičko stanje. Štiplija objašnjava da su Kukan i Flekenštajn odabrani zbog toga što su veoma iskusni u takvim stvarima, jer su već vodili pregovore između vlasti i opozicije u Severnoj Makedoniji, kao i u trenutku kada je u Albaniji nastupila velika politička kriza, uoči izbora i pre najavljenih izmena ustava.

Prema njegovom viđenju, jedina stvar koja se razlikuje kada se uporedi ondašnja politička situacija u Severnoj Makedoniji i sadašnji politički momenat u Srbiji, jeste činjenica da je u Skoplju postojala jedna velika opoziciona partija.

– Ono što je tada najviše poguralo pregovore u Makedoniji, bili su procureli audio-snimci razgovora između tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog, članova vlade i službi bezbednosti, koji su dokazali korupciju i zloupotrebu položaja. Da nije bilo tih snimljenih razgovora, vlast i opozicija ne bi seli za sto – smatra Štiplija.

Prema njegovim rečima, tadašnji makedonski premijer Nikola Gruevski je pristao na razgovore zbog toga što je mislio da će i pored izmenjenih izbornih uslova on ponovo pobediti.

– Mislim da Srpska napredna stranka i njen lider Aleksandar Vučić nikada neće ponoviti iste greške koje je VMRO – DPMNE napravio u Severnoj Makedoniji. Svakako, stanje u tada BJR Makedoniji i trenutna situacija u Srbiji ne razlikuje se puno. Naravno, tamo postoji „albanski faktor“, ali to ne menja način na koji je tamošnja vlast upravljala zemljom, kontrolisala medije i potpuno paralisala državne institucije i parlament – navodi Štiplija i dodaje da je obrazac koji je primenjivan u Makedoniji u potpunosti preslikan kod nas.

Upitan da prokomentariše otvoreno pismo predsednika Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića, u kome predsednika Komiteta Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvida Mekalistera poziva da bude medijator u pregovorima za fer izborne uslove, Štiplija kaže da je taj predlog došao u ključnom trenutku, s obzirom da pregovora vlasti i opozicije u Srbiji nema.

– Paneli koji su organizovani na Fakultetu političkih nauka nisu bili pregovori, to kažu i organizatori. Trifunovićevo otvoreno pismo je jedan od najzrelijih političkih poteza koje je opozicija povukla. Verujem da će evropske institucije imati sluha za tako nešto. To dokazuje i poseta Kukana i Flekenštajna – ističe Štiplija.

On objašnjava da pomenuti bivši evropski parlamentarci dolaze u Srbiju zbog toga što Evropski parlament još uvek nije konstituisao sva svoja tela. Ipak, Štiplija podseća da je Kukan bio predsednik parlamentarnog Odbora za saradnju sa Srbijom, dok je Flekenštajn pored Mekalistera bio viđen na mestu izvestioca za Srbiju, ali je u poslednjem momentu postao izvestilac za Albaniju.

– Reč je o tome što tela Evropskog parlamenta koja bi se možda bavila Srbijom još uvek ne postoje i nije formirana parlamentarna delegacija za Srbiju. Sve ta tela će biti izabrana tek krajem septembra. S obzirom da se Evropskoj uniji očigledno žuri da pomogne usled situacije u Srbiji, Kukan i Flekenštajn dolaze kao poslanici iz prethodnog mandata koji su se već bavili Srbijom i koji su bili medijatori u makedonskom i Albanskom slučaju – obrazlaže Štiplija.

On veruje da će tela Evropskog parlamenta koja će biti zadužena za Srbiju biti formirana i da će započeti sa radom od kraja septembra. Štiplija podseća da Kukan i Flekenštajn dolaze iz dve najveće evropske partije; Kukan je član Evropske narodne partije a Flekenštajn Partije evropskih socijalista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari