Stojanović: Najgori od najgorih će ostati na svojim funkcijama 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Izborna skupština Srpske napredne stranke koja je najavljena za kraj oktobra, odnosno za period od 21. do 24. oktobra, neće doneti neke značajnije rezove u ovoj stranci. Niko neće biti smenjen, pa čak ni aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović, iako se oko njega svakim danom sve više steže obruč. Smene i pravi rezovi u Srpskoj naprednoj stranci biće ostavljeni za period posle predsedničkih, parlamentarni i lokalnih izbora, smatraju sagovornici Danasa.

Iako je na poslednjoj sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke bilo predloga da se i izbor predsednika stranke ostavi za proleće, odnosno period posle opštih izbora, sagovornici Danasa iz SNS napominju da konačna odluka nije doneta, ali da veruju da će predsednik stranke biti izabran krajem oktobra na izbornoj skupštini SNS i da nema dileme da će to ponovo biti Aleksandar Vučić.

“ Ogromna većina članstva SNS očekuje da Aleksandar Vučić nastavi da je vodi. Istovremeno je i njegova moralna obaveza da prihvati kandidaturu za predsednika Republike. Međutim, poslednju i odlučujuću reč imaće sam Vučić”, ističu uz ogradu sagovornici Danasa iz SNS, koji su zbog stranačke zabrane da ne govore za Danas molili da ih ne potpisujemo. Oni, međutim, podsećaju da će izbornu skupštinu činiti 4.000 delegata koji će birati članove Glavnog odbora, Izvršnog odbora, Predsedništva, potpredsednike itd.

U najvišim stranačkim organima, naprednjaci sa kojima smo razgovarali, očekuju nova lica, ali ne žele da otkrivaju ko su ta nova lica.

“Generalno, ne bi trebalo očekivati da će unutarstranački izbori i Skupština SNS, nakon toga, da donesu političke lomove ili radikalne promene jer će se eventualno krupna pitanja ostaviti za posle izbora. Uoči izbora, nije dobro ni za jednu stranku da se otvaraju interna pitanja, ili da se stranka bavi sama sobom”, kaže Bojan Klačar, direktor CESID-a.

Klačar ne veruje da će se na agendi SNS naći pitanja koja mogu da unesu podele u stranku.

“Ono što se može očekivati jeste sveža krv, a posebno u nekim lokalnim sredinama što je i ranije bila praksa, jer SNS relativno često menja ljude na lokalnom nivou. Može se očekivati da će se kroz unutarstranačke izbore formirati lokalni odbori umesto poverenika. Na kraju, kroz ove izbore i Skupštinu zauzeće se i stav o izborima koji nas očekuju, a to su i važni lokalni izbori -Bor, Aranđelovac, Smederevska Palanka i Beograd”, ističe Klačar.

Politički analitičar Boban Stojanović ubeđen je da stranačka skupština naprednjaka neće doneti ništa što bi bilo od javnog interesa.

“Najgori od najgorih će ostati na svojim funkcijama, ukoliko su lojalni i doprinose održavanju sistema ili završavaju važne poslove za vrh stranke”, ističe Stojanović i dodaje da će stranački izbori u SNS biti samo priprema za prolećne izbore, kako bi se održala visoka borbena gotovost.

Stojanović primećuje da se naprednjaci već ko zna koji put nećkaju da li će se birati sada ili nakon izbora.

“Vrlo je verovatno da će izbore za interne organe ostaviti za posle izbora kako se odbori ne bi uspavali s obzirom na činjenicu da neće biti opštih lokalnih izbora, već samo u par jedinica lokalne samouprave. Zato ne treba ništa očekivati od tih izbora unutar SNS-a na nekom širem nivou”, zaključuje Boban Stojanović u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari