Stojanović: Svaki bačeni glas je veoma skup za opoziciju 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ako ostane sve kakvo je – opozicija mora da traži novu strategiju za borbu protiv SNS-a jer na ovakvim izborima promene nisu moguće. Sa druge strane, šansa u Beogradu postoji i pad sa vlasti SNS-a u Beogradu bi bio ogroman udarac za njih. E sada, greška opozicije je što će izgleda dozvoliti da se gradski izbori održe zajedno sa predsedničkim i pre svega parlamentarnim – poručuje u razgovoru za naš list politički analitičar Boban Stojanović, koji govori o grupisanju opozicije, beogradskim izborima, aferi Belivuk i ministru odbrane Nebojši Stefanoviću.

Postoje li šanse da se opozicija grupiše za beogradske izbore i ne raspe glasove?

– Ako se iole razumno razmišlja i ako se razmišlja u širem interesu svrgavanja SNS-a sa vlasti u Beogradu, onda je grupisanje već moralo da se desi i za neke ranije aktivnosti poput pregovora sa vlastima uz posredstvo Evropskog parlamenta. Izbori u Beogradu će svakako biti neizvesni i postoji šansa da se vlast promeni, a opozicija prvo mora građanima koji dominantno ne podržavaju SNS vlast u Beogradu da pokaže da su promene moguće, a to može da se uradi tako što će se oformiti jedan snažan opozicioni politički subjekt što samo po sebi pretpostavlja ozbiljno grupisanje, da ne kažem ujedinjenje cele opozicije. Nije ista percepcija birača kada istraživanja javnog mnjenja izmere SNS na 40 posto, a prvog opozicionog političkog subjekta na 7 ili 10 procenata. To što većina građana ne podržava vlast SNS u Beogradu ne znači ništa ukoliko se to ne prelije u podršku nekom opozicionom političkom subjektu, a put ka tome jeste i stvaranje te ujedinjene opozicije koja će dati nadu i približiti te procente podrške SNS-u. Sa druge strane – valjda su opozicioni akteri nešto naučili iz izbora 2018. godine kada je na izbore izašlo 23 liste, samo 4 preskočile cenzus i 157.000 glasova završilo kao „bačeni glasovi“, to jest glasovi onih koji su ostali ispod cenzusa, što je bilo oko 19 odsto od broja izašlih. Svaka nova opoziciona lista na izborima samo uvećava rizik bačenih glasova, a svaki bačeni glas je veoma skup za opoziciju. A da li ima šanse – to već zavisi od njih i njihovih procena, samo je pitanje da li gledaju isključivo na svoju organizaciju ili gledaju širi interes i da li su konačno spremni da neke stvari ostave iza ličnih odnosa.

Da li je dobitna strategija fokus na Beograd ili je to varka, dok traje prava priprema za predsedničke izbore?

– Izbori u Beogradu su morali da se zahtevaju od 21. juna prošle godine, nakon što je izlaznost na izborima bila oko 35 posto. Tada je odmah trebalo tražiti posredovanje od strane EU, vršenje pritiska i organizovanje građanske neposlušnosti u Beogradu sa ciljem da se pregovara i da se ti prvi eventualni pomaci testiraju na vanrednim lokalnim izborima u Beogradu, pa bi opozicija mogla da se fokusira i sve resurse usmeri na njih. Ovako će Vučić spojiti sve izbore i već time je opoziciju stavio u težak položaj i kako vidimo – od toga neće odustati, da izbori budu spojeni. Svakako, kakvi – takvi izbori se mogu sprovesti u Beogradu pre svega zbog manjeg uticaja propagandnih medija SNS-a i veće ekonomske nezavisnosti birača i ti izbori će biti neizvesni bez obzira na sve ostale stvari koje se mogu svrstati pod izborne uslove, a zbog kojih Srbija više nije demokratija. Sa druge strane, ukoliko se ništa oko izbornih uslova ne promeni kroz pregovore u narednih mesec dana, a deluje da neće, priča o predsedničkim i parlamentarnim izborima se svodi na izbore sa unapred poznatim pobednikom, odnosno na izbore koji to nisu. I to nije zato što opozicija nema program kako to mnogi vole da govore i nije zato što nema kandidata, već zato što SNS svojim tehnikama vladanja te izbore osigurava i pre nego što ih raspiše. Pa pogledajte samo razmere medijske propagande, izvlačenja novca, zloupotrebe javnih resursa, ucenjivanja i maltretiranja birača, kreiranja atmosfere straha u svim sredinama van najvećih gradova, pa pogledajte i kakve „organizacije“, kriminalni klanovi, se koriste za političke ciljeve. Bez ozbiljnih promena u ovom kontekstu – to su izbori koji u stvari nisu izbori i to je samo neki događaj koji se naziva „izborima“. Ostaje naravno da se vidi šta će se desiti u pregovorima, ali se previše kasni sa svim da bismo mogli da se nadamo da će nešto ozbiljnije da se promeni u narednih mesec dana.

Koliko se afera Belivuk dotiče opredeljenja birača? I ranije smo imali teške afere, ali je podrška Vučiću ostala stabilna?

-Utiče da dodatno stvori odbojnost od vlasti onih koji su opoziciono orijentisani i teško da ide dalje od toga. Vučić i SNS imaju oko dva miliona svojih birača na koje ovo neće uticati. Na jedne zbog medijske propagande pod čijim su uticajem i na druge jer im je važan njihov položaj i njihov interes unutar SNS-a i javnog sektora ili u poslu sa njim. I ta dva miliona birača će se teško ozbiljnije smanjiti zbog metoda i tehnika vladanja SNS-a i „servisiranja“ svojih ciljnih grupa, pa u skladu i sa prethodnim pitanjem – u ovakvim okolnostima teško da će bilo koja afera značajnije uticati na Vučićev rejting i tome u prilog govori sve ono što smo imali samo prethodnih nekoliko godina, poput Krušika, Jovanjice, Belivuka i tako dalje.

Šta će se po vašem mišljenju desiti sa SNS i Nebojšom Stefanovićem? 

-Tokom, a najviše nakon izbora očekujem nastavak najjačih udara na Nebojšu Stefanovića, ali i njegove odgovore na to u pokušaju da se zadrži u Vladi. Iako su ga relativno lako smenili sa pozicije predsednika gradskog odbora SNS-a i iako su mnogi govorili da je Stefanović svoje završio – deluje kao da smo svi zaboravili da je on i dalje ministar odbrane, sa dve obaveštajne agencije, i da je i dalje sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i po toj funkciji i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. I važno za naglasiti, na poziciju sekretara Saveta imenuje predsednik Republike diskrecionom odlukom, a on i razrešava – odnosno smenjuje. Pa sami procenite zašto to ne sme da uradi. I svakako da će hteti da ga sklone nakon izbora sa svih pozicija, on će se braniti – a rezultate toga ćemo videti. Kao što sam navodio i ranije, očigledno je da previše zna, da ima ogromnu moć i očigledno je da do sada nije hteo da odustane od toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari