Stojanović: Vučić će morati da pregovara o izbornim uslovima 1Boban Stojanović Foto: Medija centar

Mogu da zamislim da zaista sednem sa predstavnicima vlasti za sto i pregovaram o izbornim uslovima i slobodi medija, ali naravno pitanje je kada, odgovara Boban Stojanović, doktorand političkih nauka, na pitanje Danasa da li može da zamisli okolnosti u kojima kao član opozicionog tima za dijalog sa vlašću, istinski seda za sto i ispunjava funkciju koja mu je dodeljena.

Stojanović ističe da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako vreme bude proticalo, morati da odgovori na zahteve za pregovore i razgovore oko izbornih uslova.

– Posebno, ukoliko se protesti nastave. Dijalog o izbornim i medijskim uslovima jeste forma koja može da pokrene stvari sa mrtve tačke. Svi međunarodni izveštaji (Freedom House, RWB…) govore da postoje ozbiljni problemi sa izborima i medijskim uslovima. Kroz dijalog se mora doći do poštovanja pravila i poštovanje pravila vezanih za Radio-televiziju Srbije i REM, kao i u pogledu izbora, i u tom smislu bismo videli da li dijalog daje rezultate. I da li je vlast tu samo radi forme – ocenjuje sagovornik našeg lista.

Upitan šta bi mu u slučaju da se takav scenario obistini bila garancija da ceo proces nije samo predstava za javnost i svojevrsni cirkus, Boban Stojanović odgovara: „Moj utisak je da smo mi posrednici u ovom dijalogu i ako je već nemoguć dijalog između vlasti i opozicije, ovo može da bude model u kome bismo došli do poštenih i fer izbora i slobodnih medija“.

– Meni je bila društvena obaveza da prihvatim poziv, smatram da je to društveno odgovorno. Da, ako ukazujem na probleme, onda moram i da ponudim rešenja i da, ako mogu da pomognem na sve moguće načine kako bi se došlo do slobodnih i fer izbora i demokratije – zaključuje Boban Stojanović za Danas.

Podsetimo, na protestu „Jedan od pet miliona“, u subotu, u Beogradu, glumac Branislav Lečić, saopštio je imena tima potpisnika dogovora sa narodom za eventualni dijalog sa vlastima, koji čine: profesor FPN Čedomir Čupić, profesorka FPN Snježana Milivojević, docent na FPN-u Dušan Vučićević, dr političkih nauka Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović, Zoran Gavrilović ispred BIRODI-ja. NUNS i Asocijacija nezavisnih i elektronskih medija će, takođe, učestvovati u dijalogu, ukoliko do njega dođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari