Stoltenberg: NATO i Srbija su bliski partneri, poštujemo vojnu neutralnosti ove zemlje 1Foto: Beta/AP

Srbija i NATO imaju odličnu dugogodišnju saradnju, uprkos politici ove zemlje da ostane vojno neutralna, kazao je u intervjuu za Vijesti generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„NATO i Srbija su bliski i dugogodišnji partneri. Naše partnerstvo je zasnovano na političkom dijalogu i praktičnoj saradnji, uz puno poštovanje državne politike vojne neutralnosti Srbije. Naš politički dijalog se manifestuje na različite načine. To uključuje moje kontakte sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i drugim političkim liderima i redovne interakcije sa mojim srpskim kolegama, među kojima su i moj zamenik pomoćnika za politička pitanja i bezbednosnu politiku i šef Vojne kancelarije za vezu NATO-a u Beogradu“, objašnjava Stoltenberg, dodajući da to uključuje i dobro uspostavljen odnos između komandanta Kfora i načelnika Generalštaba Srbije.

Generalni sekretar NATO-a smatra da ovakve odnose omogućava konstruktivan duh i međusobno poštovanje, koje, kako kaže, treba nastaviti.

Kada je reč o nedavnim nemirima koji su se odigrali na Kosovu, Stoltenberg tvrdi da je dijalog Beograda i Prištine ključan u očuvanju mira i bezbednosti.

„Nedavno sam razgovarao sa političkim vrhom u Prištini i Beogradu o tenzijama na severu Kosova. Sve strane moraju ostati mirne, izbegavati jednostrane akcije i konstruktivno se angažovati u dijalogu uz posredovanje Evropske unije. U skladu sa svojim mandatom u UN, misija Kfora pomno prati situaciju i spremna je da interveniše ako stabilnost bude ugrožena. Naša misija je posvećena obezbeđivanju bezbednog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu. NATO nastavlja da u potpunosti podržava dijalog uz posredovanje EU i pozivamo sve strane da nastave pregovore. To je ključno za regionalni mir i bezbednost“, zaključio je sekretar govoreći za Vijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari