Strahinja Subotić: Evropska politička zajednica inovativna ali i zabrinjavajuća ideja 1Foto: FoNet/Marija Djoković

Ideja Evropske političke zajednice (EPZ) koja danas u Pragu održava svoj prvi sam intrigantna je, ambiciozna, pomalo i zbunjujuća, a potencijalno može biti i zabrinjavajuća, ako se pretvori u format koji će zadovoljiti lidere EU u toj meri da će politiku proširenja staviti na stranu, ocenio je Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike (CEP).

Subotić je za Dnevni evropski servis, novi servis agencije Beta, istakao da nije dovoljno reći da EPZ nije zamena za politiku proširenja, već da je neophodno da EU nastavi da se interno reformiše u skladu s zaključcima Konferencije o budućnosti Evrope, a da se istovremeno u značajnijoj meri posveti politici proširenja i stavljanjem jačeg fokusa na Zapadni Balkan.

„Dakle, ukoliko u narednom periodu ova inicijativa nastavi sa svojim produbljivanjem, a ukoliko se zanemari politika proširenja, tu već imamo problem“, rekao je danas programski menadžer i viši istraživač CEP.

Subotić je rekao da je inicijativa EPZ francuskog predsednika Emanuela Makrona nastala zbog ruske agresije na Ukrajinu i razvijaće se kao odgovor na rusku agresiju.

„Drugim rečima, ideja je da se ta Makronova ideja pretvori u jedan stalan format koji bi bio međuvladinog tipa, barem prema sadašnjim najavama, što znači da ne bi imao ambicije da zameni EU, a samim tim ni politiku proširenja“, rekao je Subotić.

Prema njegovim rečima, za početak inicijativa treba da omogući da se lideri Evrope okupljaju kako bi mogli da razmotre zajedničko delovanje.

Na taj način bi, dodao je Subotić, zapravo nadilazili EU format kako bi zajedničkim snagama razvijali zajedničku političku, spoljnopolitičku, energetsku, klimatsku i bilo kakvu drugu vrstu politike koja je od geopolitičkog značaja.

Subotić je rekao da, u tom pogledu, EPZ predstavlja inicijativu koja je inovativna, intrigantna, a pomalo i zbunjujuća jer se o njoj ne zna mnogo toga pred prvi samit u Pragu.

Nepoznanice u vezi EPZ, smatra Subotić, jesu da li će Zajednica imati zasebne institucije, da li će imati zasebni budžet, kao i da li će fokus ostati na Rusiji „ili će ipak teme da se preliju i na druge elemente poput ekonomije, odnosno da li će, na primer, države Zapadnog Balkana to moći da iskoriste kao jedan način da dobiju dodatne fondove“.

On je rekao i da u CEP smatraju da je inicijativa EPZ nešto što može imati dodatnu vrednost na nivou integracija ali da će njena vrednost doživeti maksimizaciju jedino ukoliko EU nastavi sa internom reformom i ukoliko se nastavi reformisanje politike proširenja i razmatranje načina da se Zapadni Balkan na efektivniji i brži način integriše sa ostatkom EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari