Strateškim kompasom EU se ide ka jačanju odbrambene moći Unije 1foto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Strateški kompas EU je vrlo važan jer bi mogao da znači doktirnarnu promenu pristupa EU. Ide se ka izgradnji autonomije EU u spoljnopolitičkom delovanju, s tim što NATO ostaje kišobran zaštite EU, ali bi Unija trebala da ima svoje (relativno male) snage za brzo delovanje a da države članice značajno pojačaju izdvajanje za odbranu, kaže za Danas potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak, povodom Stateškog kompasa EU koji je juče dobio zeleno svetlo šefova diplomatija Unije na sastanku u Briselu.

Kako je sinoć preneo Radio slobodna Evrope u dokumentu se BiH i dijalog Beograda i Prištine posebno spominju, a navodi se i da proces pregovora o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda „treba unaprediti“.

Međak ukazuje da se ovo pokušava od 1990. ali da izgleda da će sada uspeti pod pretnjom sa istoka.

– Dakle, dodatno će jačati odbrambenu industriju kako bi smanjili zavisnost od uvoza iz SAD. Ovo su strateški ciljevi koji su poznati. Šta piše u dokumentu ćemo videti. Pogotovo za Balkan – navodi Međak.

A Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove objašnjava da je Strateški kompas EU osnova daljeg napretka zajedničke spoljne, bezbednosne i odbrambene politike EU u kojoj se jasno pravi razlika između zemalja članica, onih koji „slično razmišljaju“ i svih ostalih.

– Zapadni Balkan se pominje u smislu potencijalnog partnerstva koji napušta koncept posmatranja zemalja u regionu kao grupe i predlaže pojedinačna partnerstva pravljena u skladu sa specifičnostima odnosa. Drugim rečima, kada je bezbednost u pitanju, jasna će biti razlika između partnera i trojanskih konja na Zapadnom Balkanu – kaže Beširi.

Kako dodaje, ovo je poslednji voz na koji Srbija može da se ukrca kao pouzdan partner Evropskoj uniji jer je jedina zemlja u regionu koja nije pokazala bezrezervnu spremnost da podrži stavove EU u međunarodnim odnosima.

– Srbija i njene političke elite jesu propustili da isprate pad Berlinskog zida i šta je to značilo za Evropu i nadam se da to neće biti ponovo slučaj. Očekujem da će posle izbora predsednik Vučić uvesti sankcije Rusiji i da će se staviti tačka na taj potlačeni odnos, sve drugo bi vodilo Srbiju i njene građane u izolaciju – zaključuje Beširi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari