Studio B osudio napade na novinarku Barbaru Životić 1Foto: Screenshot/Twitter/@zubarzt

Studio B danas u saopštenju najoštrije osuđuje „monstruozne i divljačke napade“ na novinarku ove medijske kuće Barbaru Životić, koja je izveštavala sa protesta u Beogradu.

Kako se ukazuje u saopštenju, posle direktnog uključenja u emisiju Panorama, Životić je na „društvenim mrežama postala meta najprimitivnijih napada opozicionih predstavnika i simpatizera“.

Pri tome su, prema saopštenju, korišćene najstrašnije uvrede, ali i direktne pretnje po fizičku bezbednost nje i njene porodice.

Napominjući da novinarska udruženja, „kao po običaju, ćute kada su mere uvreda novinari koji nisu po meri opozicije“, Studio B pita „da li je u Srbiji zabranjeno reći da je opozicioni protest o nasilju licemeran“.

Prema objašnjenju Studija B, „predvode ga ljudi koji su direktno učestvovali u političkom i porodičnom nasilju, kao što su Dragan Đilas i Boško Obradović“.

Da li je zabranjeno javno reći da je protest opozicije licemeran, jer su se u koloni „nalazili i oni koji su premijerki Srbije pretili silovanjem, a predsedniku države vešanjem na Terazijama“, pita Studio B.

„Sme li novinar u Srbiji imati stav“, pita dalje Studio B, „a da on od strane opozicionih političara, ali i njima naklonjenih novinara, glumaca ili pisaca, ne bude označen kao moralna ruina ili kurva i da mu se direktno preti batinama, ali i smrću?“

„Treba li novinari u Srbiji, koji kritički izveštavaju o opoziciji, da se boje za svoju i bezbednost svojih porodica“, naglašava Studio B, „ukoliko nastave da slobodno izveštavaju, jer će biti mete najmonstruoznijih napada i pretnji opozicije?

Od novinarskih udruženja Studio B traži „da se javno izjasne i saopšte da li u Srbiji novinari imaju pravo da rade svoj posao, ili će to biti dozvoljeno samo onima koji podržavaju Đilasa, Obradovića, Jeremića i njima slične“.

Na kraju saopštenja, Studio B „poručuje svima da će nastaviti da izveštava slobodno i bez straha, za razliku od vremena kad je Dragan Đilas sejao strah po našoj televiziji i radiju i kontrolisao svaku izgovorenu reč“.

Da podsetimo, i predsednik Srbije se osvrnuo na izveštavanje novinarke Studija B Barbare Životić o sinoćnjem protestu i objavama na društvenim mrežama posle toga i rekao joj da se ne plaši i da nastavi da radi svoj posao onako kako misli da treba.

Na protestu „Stop krvavim košuljama“ održanom sinoć u Beogradu, glumac Bane Trifunović upitao je Vučića, koliko još glava treba da se razbije, a Duško Vujošević je u telefonskoj izjavi za N1 objasnio zašto je odlučio da se ne pojavi za govornicom. Povodom neistinitih tvrdnji da se na sinoćnjem protestu pojedini najavljeni govornici nisu obratili jer ih je policija upozorila da bi to izazvalo incidente, v.d. načelnika Policijske uprave za grad Beograd Milan Stanić naveo je da je reč o apsolutnim izmišljotinama.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je protest „Stop krvavim košuljama“ bio isključivo „jedna dobra prilika da se izlije sva mržnja koju osećaju prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a da se ne kaže ni jedna jedina reč za sve one koji su zaista trpeli nasilje“.

Pogledajte kako je izgledao sinoćnji protest na ulicama Beograda i šta su rekli neki od učesnika:

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari