Subotička opozicija optužuje vlast za malverzacije oko izgradnje akva parka na Paliću 1Foto: Natalija Jakovljević

Na sednici gradske Skupštine, najavljen je nastavak izgradnje akva parka na Paliću, dok je opozicija optužila vlast za malverzacije u periodu kada je preduzećem „Park Palić“ upravljao SNS, navodeći to kao razlog kašnjenja realizacije ovog projekta.

Vladajuća koalicija koju čine Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara odbacuju ovakve optužbe opozicije.

Subotička opozicija optužuje vlast za malverzacije oko izgradnje akva parka na Paliću 2

Foto: Natalija JakovljevićPrema rečima gradonačelnika Subotice, Stevana Bakića, tvrdnje opozicije oko izgradnje akva parka nisu tačne.

„Konstatacija da je zapisnik budžetske inspekcije poslat građevinskom inspektoru takođe nije tačna. Istina je da je zapisnik budžetske inspekcije poslat Skupštini grada Subotice kao osnivaču „Park Palića“. Malverzacije koje opozicija spominje u zapisniku ne postoje. postoje samo pojedini propusti u projektno-tehničkoj dokumentaciji, gde je meni, u usmenom razgovoru, rečeno da su to normalni propusti za jedan tako kapitalan projekat“, objašnjava Bakić.

Podseća, kada se krenulo sa izgradnjom akva parka, spa i velnes centra, grad nije računao sa pandemijom korona virusa 2020. godine, kao ni sa rusko-ukrajinskim ratom nakon toga, i početkom ekonomske krize.

„Građevinski materijal i mnogi drugi materijali su otišli u nebesa po nekoliko puta. Država je obezbedila nedostajuća sredstva, a grad je opredelio dodatnih 113 miliona dinara. Očekujemo da u što kraćem roku ovaj projekat bude završen“, napominje gradonačelnik.

Šef odborničke grupe Pokreta građanske Subotice (PGS), Miroslav Milojević, međutim tvrdi da postoje malverzacije koje se tiču preduzeća „Park Palić“, u periodu od 2016. do 2020. godine, kada je tim parkom upravljala SNS.

„Na Paliću se u periodu od 2016. do 2018. godine ništa nije dešavalo. Sada se gradi akva park bez pratećih objekata kao što su hoteli koji bi pomogli održavanje tog objekta. Utrošeno je oko pet miliona evra, a na tom objektu je izgrađeno vrlo malo. Kada je promenjena vlast 2020. godine, i gazdovanje ovim preduzećem je preuzeo Savez vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor je dao neke izjave o nepravilnostima koje su se dešavale tada“, podseća Milojević.

Dodaje da je angažovana i budžetska inspekcija, i tvrdi da je njihov izveštaj prosleđen građevinskom inspektoru grada Subotice.

„Smatramo da se tu desio neki politički dil, da se uđe u mirne vode, da se ne talasa o tome šta se desilo u prethodnom periodu. Taj izveštaj je trebao da stigne u policiju, u privredni kriminal, i u tužilaštvo, i da eksperti isprate trag novca, na koji način i koliko su plaćene pojedine pozicije“, upozorava Milojević.

„PGS smatra da su se desile masivne malverzacije oko izgradnje akva parka na Paliću u periodu od 2018. do 2020. godine i izrazio nadu da će neka buduća vlast da istraži što se desilo u tom periodu“, kazao je Milojević.

Šef odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Janoš Nagel, navodi da se opoziciji priviđaju određene stvari oko izgradnje akva parka, i da oni to ne vide tako.

„To je velika investicija. Nadležna inspekcija je obavila provere i utvrđeno je da nije bilo takvih propusta na koje opozicija pokušava da ukaže, sa očiglednom namerom da posvađa dva člana vladajuće koalicije – SNS i SVM“, smatra Nagel.

Poručuje da je vlast jedinstvena i da su zainteresovani da se taj projekat okonča u što kraćem roku.

„Od trenutka obezbeđivanja drugog dela finansijskih sredstava od strane republike, taj projekat će biti završen za manje od godinu dana“, poručuje Nagel.

Dodaje da je vrednost građevinskih radova 340 miliona dinara i da se očekuje u toku godine, kada bude rebalans republičkog budžeta, da se obezbedi još 500 miliona dinara za realizaciju ovog projekta.

Odbornici su danas većinom glasova usvojili izmene programa poslovanja preduzeća „Park Palić“ za ovu godinu, a najavljen je i nastavak izgradnje akva parka i uređenje starog termalnog bazena na Paliću, jer je iz republike obezbeđeno 230 miliona dinara.

Takođe, iz pokrajine grad obezbedio 36,5 miliona dinara za sanaciju vikend naselja na Paliću.

Odbornici su usvojili i trogodišnji program energetske efikasnosti Grada Subotice i doneta je odluka o osnivanju Budžetskog fonda za podsticanje razvoja mladih talenata Grada Subotice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari