Šunjog: Konačni sporazum u interesu Beograda i Prištine 1Foto: KoSSev

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomas Šunjog ocenio je da je postizanje konačnog pravno obavezujućeg sporazuma u dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine u obostranom interesu.

U intervju za prištinsku televiziju KTV Šunjog je rekao da bi taj sporazum „otvorio put za integraciju obe zemlje u EU“.

„Mislim da je u interesu obe strane, ali je i u interesu celog regiona da ovaj sporazum zatvori sva otvorena pitanja“, kazao je on.

Ocenio je da napredak predstavlja nastavak dijaloga nakon izbora na Kosovu u februaru, kao i održavanje dva sastanka na najvišem nivou.

Prema njegovim rečima, napredak u dijalogu ne zavisi od EU već od Beograda i Prištine, jer EU samo posreduje i olakšava proces dijaloga.

„Ako se Priština i Beograd dogovore da što pre zaključe sporazume, EU će biti srećna. Malopre su i premijer i drugi vladini funkcioneri rekli da žele da se ovo završi u mandatu ove vlade i da je to možda realan i dobro planiran cilj koji treba da se ostvari“, kazao je Šunjog.

On je rekao da nova vlada ima pravo da promeni svoj pristup dijalogu, da su sada u početnoj fazi, ali da se nada da će sledeća godina biti uspešnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari