"Svaki Srbin sa KiM koji se bavi politikom treba da se zapita da li je sledeća meta": Sagovornici Danasa o Šešeljevoj pretnji Radi Trajković 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/MO FoNet Milica Vučković

Izjavu predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja da političarku Radu Trajković čeka ono sudbina ubijenog političara Olivera Ivanovića naišla je na osudu javnosti, a naši sagovornici pozivaju nadležne da reaguju, uz napomenu da Šešeljeva izjava ima i drugu dimenziju.

– Olivera Ivanovića su ubili i to ubistvo pripisali zvaničnom Beogradu. Nešto tako mogu da urade i sa Radom Trajković – da je postave za ministarku, likvidiraju i da optuže Beograd, izjavio je predsednik SRS za PINK.

Povod su bile ostavke članova Srpske liste, a Šešelj je dodao da je Trajković rekla da bi pristala da uđe u Vladu Aljbina Kurtija.

Osvrnuvši se na nedavnu konferenciju ove političarke joj se preti, te da „prolazi golgotu“ zbog svedočenja za ubistvo Olivera Ivanovića, Šešelj je rekao da „njoj preti slična opasnost kao što je pretila Oliveru Ivanoviću“.

Aleksandar Ivanović iz Socijaldemokratske stranke, bratanac ubijenog opozicionara, kaže za naš list da je izjava veoma problematična i opasna.

– Nadam se da će nadležni organi da reaguju i pozovu gospodina Šešelja da iznese svoja saznanja o ubistvu Olivera Ivanovića. Ona ima dve dimenzije – prenja je Radi Trajković i najavljuje se mogućnost njenog ubistva, a druga stvar je jedan tendeciozni pokušaj koji sprovode određeni mediji, političari i analitičari od dana Oliverovog ubistva, da pažnju javnosti usmere na to da organizatori ubistva dolaze iz redova Albanaca, bez da su ponudili i jedan dokaz, kaže Ivanović.

Podsetimo da je Šešelj tokom gostovanja rekao i da je, kako tvrdi, iza ubistva Olivera Ivanovića postojao plan vlasti iz Prištine.

"Svaki Srbin sa KiM koji se bavi politikom treba da se zapita da li je sledeća meta": Sagovornici Danasa o Šešeljevoj pretnji Radi Trajković 2
Aleksandar Ivanović, foto FoNet Ognjen Stevanovic

– On (Oliver Ivanović) je bio miljenik zapadnih sila. On je uhapšen od strane šiptarske vlasti, mada nikada nikakav zločin nije počinio – u to sam ubeđen. Trebalo je da mu se na taj način stvori oreol mučenika kako bi privukao Srbe da za njega glasaju. Nakon što je taj projekat propao, kada se videlo da mu ne mogu suditi, niti da Srbi imaju neke simpatije za njega, da mu je stranka propala, onda su ga ubili da bi to ubistvo pripisali zvaničnom Beogradu, rekao je Šešelj napovenuvši da bi tako nešto moglo da se desi i Trajković.

Potpredsednik SDP kaže da iza ovakve izjave, kao i sličnih tvrdnji, stoji želja da se prikaže kako su u ubistvu njegovog strica učestvovali samo Albanci.

– Time skrenu pažnju sa nekoga, jer ako takva saznanja imate onda ih morate proslediti nadležnima kojima su takve informacije važne za istragu. Suština je da je ovo pretnja Radi Trajkovića koja ne sme ostati bez reakcije nadležnih. Ne kažem da nije neko od učesnika u ubistvu Albanac, ali ne možemo to da nagađamo. Zašto se ne uzme u obzir da su to možda sproveli i organizovali Srbi? Od početka se bunim tome da se to paušalno ocenjuje, poručuje Ivanović.

Opozicioni aktivista iz Kosovske Mitrovice Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“ navodi da sada svaki Srbin na KiM koji se bavi politikom i koji misli drugačije „mora da se zapita da li će biti sledeća meta“.

– Izjave Vojislava Šešelja treba najoštrije osuditi. One ne predstavljaju izražavanje bojazni ili upozorenja već zamaskirane pretnje kojima se pokušava ućutkati ne samo Rada Trajković i drugi Srbi sa KiM koji misle drugačije. Svaki Srbin na KiM koji se bavi politikom mora da se zapita da li će biti sledeća meta, kaže Arsenijević za Danas.

On dodaje da je trenutno najmanje potrebno da se Srbi Kosovci međusobno obračunavaju, jer za njih dolaze teška vremena.

"Svaki Srbin sa KiM koji se bavi politikom treba da se zapita da li je sledeća meta": Sagovornici Danasa o Šešeljevoj pretnji Radi Trajković 3
Aleksandar Arsenijević, foto Aleksandar Roknić Danas

– Tužilaštvo bi trebalo da ispita Šešelja. Njegove izjave ukazuju da on ima saznanja i o ubistvu Olivera Ivanovića ali i o tim navodnim planovima za likvidaciju Rade Trajković. Po izjavama koje je dao zaključilo bi se da zna i ko je ubio Olivera Ivanovića i s kojim motivima. Mesto na kome treba da govori je Tužilaštvo a ne mediji, napominje lider „Srpskog opstanka“.

Narodna poslanica Tatjana Manojlović iz redova Demokratske stranke saopštenjem je osudila reči predsednika radikala, pozvavši Srpsku naprednu stranku da reaguje na govor mržnje ne samo u ovom slučaju.

– U ime svih građana,  tražim od države Srbije da urgentno reaguje na širenje govora mržnje u Parlamentu, na televizijama sa nelegitimno obnovljenim nacionalnim frekvencijama i tabloidima pod kontrolom režima. Radi Trajković je danas eksplicitno poručeno šta joj se sprema, po već viđenom scenariju, kaže potpredsednica DS.

"Svaki Srbin sa KiM koji se bavi politikom treba da se zapita da li je sledeća meta": Sagovornici Danasa o Šešeljevoj pretnji Radi Trajković 4
Tatjana Manojlović Foto: FoNet/Milica Vučković

Podseća da je i sama upozorila da se ne oseća bezbedno, nakon što su je iz poslaničke klupe označena kao saradnik Aljbina Kurtija.

– Svaki put kada me počastvovani gost sa balkona Parlamenta, ispred tog zdanja, sa megafonom proziva da sam prodala Kosovo, neko ostrašćen i labilan može biti isprovociran da uzme pravdu u svoje ruke, po rukopisu kakav smo takođe viđali. Gospodo naprednjaci, reagujte na govor mržnje vaših predstavnika i vaših ideoloških učitelja. Srbiji je dosta krvi i žrtava, poručuje.

Da je Izjava Rade Trajković o najnovijim dešavanjima na severu Republike Kosovo je čista istina koju Vučić i drugi srpski zvaničnici ne žele da svet čuje, kaže Meliza Haradinaj, bivša kosovska ministarka spoljnih poslova.

– Oni ne žele da čuju glas građana kosovskih Srba koji nisu podređeni njihovim direktnim naređenjima da bojkotuju, podrivaju i ne sarađuju na bilo koji način sa Vladom Kosova. Nažalost, poslednje Šešeljeve javne pretnje da će Rada Trajković završiti kao Oliver Ivanović, otkrile su prave namere Vlade Srbije: da preti političarima kosovskih Srba koji govore svoje mišljenje, unapređuju svoje lokalne interese i rade za svoju budućnost na Kosovu. To je ono što su sve kosovske vlade, bez obzira ko je bio na vlasti, kontinuirano nudile kosovskim Srbima, smatra Haradinaj.

Ona dodaje da je Srpska lista, kako navodi, dokazala da ne zastupa interese kosovskih Srba, već Vučićeve.

– Poslednjim ostavkama koje je orkestrirao Beograd, oni su potkopali višedecenijske napore u etničkom pomirenju, saradnji i dobroj integraciji kosovskih Srba na severu, radeći u vitalnim institucijama naše multietničke zemlje. Postupajući po Vučićevim naređenjima, i direktivama Moskve, oni su takođe uložili u nasilne sukobe na severu, nadajući se da će povećati nestabilnost i rizikovati mir u regionu. Pristojni kosovski Srbi ne zaslužuju da budu tako bedno instrumentalizovani, i da budu korišćeni kao pioni u većim geopolitičkim kontekstima, ocenjuje bivša kosovska ministarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari