Svećlja: Čekamo da KFOR ukloni barikade što pre, ali čekanje ima svoj kraj 1

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla), održao je danas vanrednu konferenciju za štampu svega nekoliko sati nakon završetka „najvećeg ikada protesta“ u Rudaru kod jedne od deset barikada koje su već 13 dana postavljene na Severu Kosova. Kaže da bi najbolje bilo da Srbi sami uklone barikade, ali i da će, ukoliko KFOR ne preduzme mere, delovati kosovske institucije koje za sada „čekaju“, prenose prenose mediji.

Kako je objavio portal Kossev, Svećlja je potvrdio da da je upućen zahtev međunarodnim predstavnicima za prebacivanje Dejana Pantića, uhašđenog srpskog policajca, ali je i kazao da je zahtev za njegovo oslobađanje neprihvatljiv.

Ocenjuje i da će Milan Radoičić „pre ili kasnije pasti u ruke Kosovske policije“.

„Radi veće stabilnosti, čekamo da to urade ili oni koji su postavili barikade ili KFOR, ali i čekanje ima svoj kraj“, kazao je Svećlja večeras na konferenciji u južnom delu Mitrovice, prenosi prištinska Koha.

Poručuje da ukoliko KFOR utvrdi da je nemoguće ukloniti barikade, da se mora proslediti obaveštenje o nemogućnosti akcije.

I danas je kazao da Kosovska policija ima kapaciteta da ukloni barikade.

„U koordinaciji smo sa međunarodnim partnerima i očekujemo da KFOR prvi reaguje. Prošlo je 13 dana i situacija je ista ili treba reći da se pogoršala. Čekamo da se barikade uklone što pre. Ako se to ne dogodi, kao što sam rekao, imamo kapacitet da to uradimo sami“, poručio je ovaj ministar, prenosi Gazeta Express.

Kaže da bi to moralo da se dogodi što pre.

„Kosovska policija će nastaviti da primenjuje zakon uprkos izazovima sa kojima se susreće“, ocenjuje ovaj ministar.

On je rekao da su barikade izgubile svrhu i da ih Srbija koristi „da blokira pravne radnje Kosova“.

Nemamo spiskove za ubistva Srba ili hapšenje bivših policajaca, njih prave oni koji su ubili Ivanovića
Ovaj prištinski zvaničnik je još jednom izneo tvrdnju da Srbija koristi kampanju dezinformacija da bi „opravdala teritorijalne pretenzije ka Kosovu“.

Kaže da zvanični Beograd „izaziva paniku među građanima“, i da to, između ostalog, čini navodima o spiskovima za hapšenje policajaca koji su podneli ostavke.

Još jednom je demantovao da ovakvi spiskovi postoje, te kaže i da ne postoje spiskovi za „ubistva“.

„Policija nema spiskove za hapšenje bivših policajaca. Ne postoje spiskovi za progon, a kamoli za ubistvo srpskih građana. To je logika koju je Srbija negovala kroz istoriju. Liste prave i oni koji su ubili Olivera Ivanovića i što maltretiraju Srbe koji se nisu povinovali Beogradu“, rekao je Svećlja.

Radiočić će pre ili kasnije pasti u ruke Kosovske policije

Svećlja je na današnjoj konferenciji govorio i o potpredsedniku Srpske liste, Milanu Radoičiću, kojeg kosovski organi potražuju.

Kaže da Kosovska policija prikuplja sve podatke o njemu, ali i da „svi zločinci“, uključujući Radoičića, treba da budu izvedeni pred lice pravde.

„Istražujemo sve informacije koje dobijemo. Kosovska policija zajedno sa drugim policijskim institucijama je veoma efikasna u prikupljanju informacija i pripremanju odgovarajućih operacija. Onog trenutka kada se ova informacija potvrdi, postaraćemo se da svaki zločinac, uključujući i Milana Radojćićija, bude izveden pred lice pravde, bez oklevanja i bez kompromisa“, rekao je Svećlja, prenosi Klan Kosova.

Uputili smo zahtev međunarodnim predstavnicima za prebacivanje Pantića, zahtev za oslobađanje je neprihvatljiv
Kosovski ministar unutrašnjih poslova, kako prenosi Gazeta Express, kazao je da je neprihvatljiv zahtev Srba za oslobađanje bivšeg srpskog policajca, Dejana Pantića, koji je uhapšen pre 13 dana, a što je bio i zvanični povodm za postavljanje barikada na Severu.

Potvrdio je večeras da se on i dalje nalazi u policijskoj stanici kod Jarinja.

Svećlja je na konferenciji za medije rekao da je Pantićevo zdravstveno stanje dobro i da je na odgovarajućem lečenju.

On je dodao da Pantić treba da bude u pritvornom centru, a ne u policijskoj stanici, te da su zbog toga, kaže, podneli zahtev međunarodnim predstavnicima za prebacivanje Pantića u „odgovarajući pritvor“.

„Njegov transfer ostaje prioritet, a uklanjanje barikada omogućava njegov lak i bezbedan premeštaj“, poručio je Svećlja.

Svećlja je večeras takođe kazao da su u naselju Brđani oko 14.00 danas „kriminalne grupe“ napale 14-godišnjeg dečaka na putu ka delu naselja u kojem živi, prenosi Kallxo.

Kaže da je Kosovska policija posvećena rešavanju ovog slučaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari