Civilno društvo izrazilo zabrinutost zbog situacije Dejana Pantića, pozvali međunarodne predstavnike da se uključe 1foto: EPA-EFE/STR

Predstavnici jedanaest organizacija civilnog društva izrazili su zabrinutost zbog navodne situacije u kojoj se nalazi nedavno uhapšeni bivši policajac Dejan Pantić i pozvali međunarodne predstavnike da se uključe u slučaj „kako bi se poštovala njegova prava“.

Advokat Dejana Pantića, Ljubomir Pantović pre dva dana kazao je da se on nalazi u bazi Kosovske policije na Jarinju, te da se od samog hapšenja krše njegova prava kao osumnjičenog u krivičnom postupku, a krše mu se i ljudska prava.

Prema rečima Pantovića, Pantić nije imao fizički kontakt sa svojim advokatom, kao ni sa svojom porodicom.

„Nije mu omogućeno da se vidi ni sa jednim članom svoje porodice. I što je najgore, nije mu omogućen ni telefonski poziv da kaže članovima porodice gde se nalazi, kako se oseća, posebno što je srčani bolesnik kojem je pre par meseci ugrađen stent“, kazao je Pantović.

Organizacije civilnog društva izrazile su danas protest zbog tretmana Dejana Pantića koji se, kako navode, drži u prostorijama „koje sigurno ne ispunjavaju standarde pritvora“.

„Uslovi pritvora u kojem se nalazi, kao i onemogućavanje kontakata sa članovima porodice i braniocima, predstavljaju ozbiljno kršenje njegovih ljudskih prava i zahtevaju hitno angažovanje kako nadležnih institucija na Kosovu, tako i angažovanje međunarodnih misija i organizacija koje se bave ljudskim pravima“, poručili su.

Potpisnici zajedničkog saopštenja pozvali su međunarodne misije i relevantne institucije da se u slučaj uključe.

„Takođe, očekujemo da se iste angažuju u skladu sa svojim mandatom, i posete gospodina Pantića kako bi se uverili u stanje njegovog zdravlja i uslove u kojima je zadržan“, zaključili su.

 

Potpisnici

Zajedničko saopštenje potpisali su: Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC),  Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC),
Humani centar Mitrovica, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), Komunikacija za razvoj društva (CSD), Nova društvena inicijativa (NSI), NVO Aktiv,  Udruženje poslovnih žena Avenija, Centar za socijalne inicijative, Omladinska Parteska aktivnost i Gračanica online.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari