"Svet oko Srbije ide drumom, a Srbija šumom": Da li su sankcije Vulinu pritisak na Beograd da uvede sankcije Moskvi? 1Foto: Beta/MOD/Goran Stanković/MO

Američke sankcije Aleksandru Vulinu ne treba dovoditi u vezu sa činjenicama da Vlada Srbije nije uvela sankcije RF i da nastavlja da neguje i gaji odnose sa Moskvom kao da se nije ništa desilo evo već godinu i po dana, kaže za Danas Srećko Đukić, član Foruma za međunarodne odnose i bivši ambasador u Belorusiji odgovarajući na pitanje ima li stavljanje Vulina na američku crnu listu veze sa pritiskom na Srbiju, odnosno njeno rukovodstvo, da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Podsetimo, Vulina Amerika smatra odgovornim za koruptivna i destabilizujuća dela koja su omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu, a postoji sumnja da je umešan i u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne aktivnosti povezane sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

Američkoj administraciji ni postavljanje Vulina, kao otvorenog ruskog čoveka, na funkciju šefa BIA, nije odgovaralo, ali vlast u Srbiji to nije smetalo. Vulin je nedavno otišao i u Moskvu na međunarodnu bezbednosnu konferenciju što je uz sve ostalo bio novi prst u oko Zapadu, iz zemlje koja se osim osude nije priključila sankcijama Zapada prema Moskvi.

Dok se čekaju odluke srpske vlasti, tabloidi su odmah težinu optužbi prebacili sa trgovine oružjem, kriminala i korupcije na to da Amerika Vulina „progoni“ s ciljem da natera Srbiju da poklekne i uvede sankcije Rusiji. To je podstakao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je naglasak stavio na Vulinovi bliskost sa Rusijom a ne na druge optužbe.

Taj narativ i skretanje pažnje ka Rusiji može da sugeriše da potez američkog Ministarstva finansija ipak nema direktne veze sa tim što Beograd nije usvojio mere protiv Rusije.

– Ta zamena teza je preživeli narativ Beograda koji on obilato koristi i domaćem javnom mnjenju prodaje neoradikalsku maglu. Zar ta magla u Srbiji ne traje decenijama? Da bi srpski režim bio ubedljiviji, naravno na sopstvenom terenu, stalno podvlači kako Zapad evo i preko „velikog“ Vulina hoće Srbiju da odvoji od majčice Rusije. A kada bi zaista on to želeo, kada bi hteo da prekine rusku žmurku srpske vlasti, i uvede sankcije, on bi to mogao učiniti i brzo i jednostavno i efikasno – ukazuje Đukić.

Kako dodaje, Zapad pušta da Srbija ide svojim putem sa svojim vođom jer ona nikome nije ni važna ni bitna a štetu može naneti samo sebi.

– Jednostavno, svet oko Srbije ide drumom a Srbija šumom. To je izbor srpske vlasti a račune će snositi građani Srbije. Naravno, Vulin nema ama baš nikakve veze sa narkoticima nego Bela kuća i Bajden, a ne Andrićev venac i Vučić, a sa krijumčarenjem oružja Stejt department i Blinken, a ne MSP i Dačić. Promašaj je učinjen što svetsku javnost Beograd nije obavestio bar koji minut ranije nego američko ministarstvo finansija o drogi i krijumčarenju oružja – zaključuje Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari