Svetla tačka, ali ne i spas za naprednjake od pritisaka: Ko je novi predsednik evropskih narodnjaka? 1Foto: BETAPHOTO/ PREDSEDNISTVO SRBIJE/ DIMITRIJE GOLL

Izbor novog rukovodstva Evropske narodne partije (EPP) i dolazak Manfreda Vebera na čelo te najsnažnije grupacije u Evropskom parlamentu, neće moći da donesu srpskim vlastima „zaštitu“ od novih pritisaka za uvođenje sankcija Rusiji, uprkos do sada tolerantnom, pa i prijateljskom stavu Vebera prema Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije i SNS.

Evropska narodna partija je izabrala novo rukovodstvo na kongresu održanom ove nedelje u Rtoerdamu, i sa Manfredom Veberom na mestu predsednika umesto Donalda Tuska, i novim zamenicima, u narednom periodu pod većim pritiskom boriće se da zadrži i ojača svoja uporišta u evropskim zemljama.

Do skoro najsnažnija panevropska, konzervativno orjentisana politička grupacija, nalazi se pred velikim izazovima u poslednjem periodu – od kada je izgubila uporišta u mnogim članicama EU, u Evropskom savetu sada sedi samo sedam lidera koji dolaze iz stranaka pod okriljem EPP, dok ih je pre samo godinu dana bilo 12. Takođe, od početka rata u Ukrajini, od EPP se očekuje snažan odgovor za rešavanje ove situacije, i sprečavanje prelivanja krize, kako ratne, tako i ekonomske, na tlo Evrope.

Upravo zbog ovih pritisaka, može se očekivati da će novo rukovodstvo na čelu sa Veberom pokušati da zauzme još oštriji stav prema Rusiji i nastaviti sa izglasavanjem novih paketa sankcija u Evropskom parlamentu.

Novi predsednik EPP za snažnije suprotstavljanje Rusiji, Vučić obećava podršku

Oštriju politiku nagovestio je i sam Veber, koji dolazi iz redova nemačkih demohrišćana, u govoru održanom nakon što je izabran za predsednika EPP.

„U Nemačkoj možemo videti da je ublažavanje loš pristup, a suprotstavljanje ispravan“, kazao je Veber, dodavši da je nemačka vlada, predvođena socijaldemokratima, oklevala prilikom zauzimanja oštrog stava prema Rusiji.

ENP bi za ovakvu politiku mogla da traži i stav i saglasnost svih stranaka pridružnica, posebno onih koje su na vlasti u matičnim zemljama. A među njima je i Srpska napredna stranka, kao i njen lider Aleksandar Vučić, koji je među prvima čestitao Veberu na izboru i obećao pouzdanu podršku naprednjaka.

„Uveren sam da će pod Vašim rukovodstvom progresivne ideje narodnih partija Evrope doživeti novi zamah, kao i da ćemo zajedno raditi na rešavanju izazova koji su pred nama. SNS će Vam u tom poduhvatu biti pouzdan partner“, poručio je Vučić Veberu na Tviteru.

Manfred Veber, novi predsednik EPP, do sada je pokazivao tolerantan stav prema evropskim vođama koje neki smatraju previše autoritarnim – kao što su mađarski premijer Viktor Orban, čija je stranka Fides i isključena iz EPP što je na kraju i sam Veber svojim glasom podržao, ili predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić.

Na meti evropskih liberala, socijalista i srpske opozicije

Sa druge strane, Veber je već duže vreme otvoreno na „ratnoj nozi“ sa političkim oponentima u Evropi – kritikuju ga i iz redova socijalista, ali i iz liberanih stranaka, zbog čega i nije dobio podršku većine u EU za izbor na mesto predsednika Evropske komisije 2019. godine, te je umesto njega na tu poziciju došla, kao umerenije rešenje, Ursula fon der Lajen.

Sa dolaskom na mesto predsednika EPP, Veber je oživeo stare sukobe, ali i probudio neke nove – odmah je oštro kritikovao evropske socijaliste zbog nekonotrlisanog trošenja novca, zelene optužio da svojim politika žele da oslabe NATO, a nedavno je pripretio Turskoj – da će biti izolovana ukoliko bude blokirala ulazak Švedske i Finske u NATO.

Sa političkim akterima u Srbiji Veber nije ulazio u konfrontaciju, iako je i ovde bio izložen kritikama opozicije.

Svojevremeno mu je otvoreno pismo uputio predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, nakon Veberove radne posete Srbiji, a zbog nedostatka kritičkog i objektivnog procenjivanja političke i društvene situacije u našoj zemlji.

„Sa ogromnom nevericom je veliki deo građana Srbije saslušao Vaše izjave kako delite vrednosti i ideje borbe za nezavisne institucije, vladavinu prava i slobodne medije sa Aleksandrom Vučićem. Posebno jer ste Vi jedan od uglednih lidera Evropske narodne partije koji je iz principijelnih i vrednosnih razloga glasao za suspenziju Fidesa Viktora Orbana iz EPP-a“, napisao mu je Đilas 2019. godine nakon što je Veber u delegaciji Evropskog parlamenta posetio našu zemlju.

U međuvremenu pisao je Đilas otvorena pisma i tadašnjem predsedniku evropskih narodnjaka Donaldu Tusku, posebno u susret izborima 2020. godine, koje je opozicija u Srbiji bojkotovala zbog loših izbornih uslova.

Ipak, Tusk je tada nastavljao da daje otvorenu podršku Vučiću te je naprednjacima čestitao izbornu pobedu te 2020. godine, uprkos svim kritikama iz EU koje su pratile održavanje vanrednih parlamentarnih izbora zbog loših uslova i bojkota većine opozicije u Srbiji.

Naprednjaci na tankom ledu u evropskoj porodici 

Nagoveštaji da se se klima u EPP prema vučiću i Srbiji promenila u odnosu na ovaj period, stigli su kada  Tusk to nije učinio i ove godine, kada su održani izbori na svim nivoima, na kojima su naprednjaci takođe odneli pobedu, u nešto relaksiranijim uslovima.

Osim toga, izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, takođe iz redova evropskih naprednjaka,  krajem aprila ove godine sačinio je nacrt rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji u kome se znatno oštrije kritikuje naša zemlja, posebno zbog izostanka mera sankcije Rusiji.

Može se očekivati da će ovakav stav prema srpskim naprednjacima, iako čine sestrinsku stranku, podržati i Manfred Veber, samo je pitanje sa kojom oštrinom će on želeti da se konfrontira sa Vučićem, odnosno da li će više svoje energije posvetiti „sukobima“ unutar EU političke scene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari