"Svi sporazumi su Srbima s Kosova kao bič ostavili ožiljak": Arsenijević o Vučićevom obraćanju i planu Šolca i Makrona za Kosovo 1foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC; Aleksandar Roknić/Danas

Javnost na Kosovu i Metohiji bila je pripremana za govor Aleksandra Vučića tokom obraćanja naciji u subotu, kroz lokalne medije koji su, po rečima našeg sagovornika lidera Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandra Arsenijevića, dosta pažnje poklanjali navodnom dokumentu koji je objavljen u albanskom listu „Albanian post“, bliskom Ediju Rami.

– Već smo sa nečim bili upoznati, pa javnost nije reagovala burno kako obično reaguje. Bilo je neko okakšanje jer se za razliku od ranijih govora sada nisu čuli ratne trube. Ljudi su ovo ponovo očekivali, ali ima i razočaranih lica, navodi Arsenijević.

Predsednik Srbije je u subotu, tokom obraćanja naciji, rekao da kako je predlog Nemačke i Francuske za Kosovo koji je predviđeno stolicu u UN za Kosovo, bez formalnog priznjanja Beograda, za Srbiju neprihvatljiv, izrazivši spremnost da razgovara. Dodaje je i da će drugog ili trećeg dana u novembtu početi procedura prijema Kosova u Savet Evrope. On se u Pragu, tokom samita Evropske političke zajednice, sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Markonom. Podsetimo da su ova dva zvaničnika imenovali izaslanike za Zapadni Balkan, izaslanika nemačkog kancelara Jensa Plenera i izaslanika francuskog predsednika Emanuela Bona.

O novim predlozima rešenja za kosovski pitanje se u poslednje vreme intezivno spekuliše, a javnost je mogla da u medijima čita različite navodne predloge sporazuma i non-pejpera, pa i onaj iz pomenutog „Albanian Posta“. Ovaj je list objavio navodni plan nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji, kako je pisao ovaj list, predviđa novu fazu dijaloga. U 13 tačaka, sporazum predviđa ulazak Kosova u UN, bez priznanje, ali i bez protivljenja Srbije, a sve nakon potpisivanja sporazuma koji bi bio signal članica Evropske unije i Ujedinjenih nacija koje Kosovo nisu priznale da to učine. Ovaj je plan naišao na komentare analitičara da je reč o probnom balonu Vučića i njemu bliskog albanskog premijera Rame, sa kojim je Albanian Post i povezivan.

– Pripremljeni smo za ovo, nije ništa nov za nas. Trenutak koji smo znali da će se dogoditi, a taj trenutak se sigurno duže vreme događa. Jasan reper da se taj plan sprovodi će biti dobijanje vizne liberizalice za Kosovo 13. oktobra. Ako do toga dođe, to znači da se već krenulo sa podmićivanjem i jedne i druge strane, kaže lider „Srpskog opstanka“.

Upitan da li je uveren u Vučićeve reči da je ulazak Kosova u Ujedinjene nacije za Srbiju neprihvatljiv, naš sagovornik odgovara da se predsednik Srbije u toj meri ne pita.

– To je isto kao da mu je došao konobar i ispostavio račun koji treba da plati. Od nejga se traži da samo prihvati sve što je ispotpisivao. Očekujem da će, kao i do sada, biti popustljiv i kao što je rečeno u tom dokumentu na Albanian Postu da je ovo tek druga faza u kojoj Srbija ne mora da prizna Kosovo, ali da ne blokira njegov ulazak u međunarodne institucije. I do sada je bilo pasivnosti u blokiranju ulaska Kosova u međunarodne institucije, sem u Interpolu i UNESKO.

Arsenijević smatra da u pogledu ulaska Kosova u UN više uticaja imaju Kina i Rusija, koje imaju pravo veta, te smatra da će se voditi pre svojim interesima, nego interesima Srbije. Vodiće se svojim interesima, iako je Srbija, kako kaže, „platila“ veto i jednima i drugima – Kinezima davajući rudna bogatstva, a Rusima Naftnu industriju Srbije.

– Svako slovo iz svih ti sporazuma nas je ošinulo poput biča i ostavilo nam ožiljak, poručuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari