Tadić i Jeremić podržali Jankovićeve principe 1Foto: Fonet/ Aleksandar Levajković

Nakon što je Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana, objavio 11 principa za opoziciono delovanje, pojavile su se oprečne spekulacije u redovima opozicije.

Prema jednoj, Janković planira samostalni izborni nastup, dok drugi smatraju da će se ovako ili onako Jankoviću prikloniti pojedine opozicione grupacije. Prema onome što je Danasu rečeno, Jankovićeve principe podržava Vuk Jeremić, uslovno i Dosta je bilo Saše Radulovića, kao i SDS Borisa Tadića, dok se ostali ne izjašnjavaju, a najoštrije kritike javno je uputio lider Dveri Boško Obradović.

Predsednik SDS Boris Tadić ocenio je za Danas da je predlog sa kojim je izašao Saša Janković jedan od potencijalnih modela rešavanja problema rasipanja opozicionih glasova, te da će u međusobnim razgovorima razmotriti svaki model koji može da spreči apstinenciju birača i cepanje opozicionog bloka.

– Sve vreme se najsnažnije zalažem za ujedinjenje i ukrupnjavanje opozicije. U borbi koju vodimo protiv ovog štetočinskog režima u okolnostima katastrofalne asimetrije između vlasti i opozicije, to je od ključnog značaja – poručio je Tadić.

Podržavamo princip da oni koji izvesno prelaze cenzus treba da prihvate pod svoju kapu srodne manje opozicione grupacije, kako se nijedan jedini opozicioni glas ne bi izgubio, jer smo generalno za ukrupnjavanje opozicije – rekli su za Danas u timu Vuka Jeremića.

Dok u Jeremićevom timu smatraju da je što šire ujedinjenje na opozicionoj političkoj sceni jedini način da se spreči osipanje glasova, u Demokratskoj stranci odbili su da komentarišu „četvrti princip“ čoveka koga su podržali na minulim predsedničkim izborima.

Potpredsedniku pokreta Dosta je bilo Dušanu Pavloviću nije najjasnije da li bi kompletna opozicija trebala da se obaveže na poštovanje principa koje je izneo Janković, jer bi u tom slučaju trebalo obaviti razgovore i usaglasiti mišljenja. Što se pomenutog principa tiče, Pavlović smatra da je on prihvatljiv.

Dobrica Veselinović ispred Inicijative Ne da(vi)mo Beograd nije želeo da komentariše predlog Saše Janković jer, kako je poručio, Inicijativa se trenutno ne bavi predizbornim kalkulacijama jer izbori još nisu ni raspisani, već mapiranjem gorućih problema građana prestonice.

– Pre svega, zajedno sa građanima želimo da pronađemo i predložimo konkretna rešenja za njihove probleme, a o predizbornim kalkulacijama razmišljaćemo kada za to dođe vreme – istakao je Veselinović.

Prvi čovek Dveri Boško Obradović rekao je za naš list da ne razume šta Saša Janković hoće i šta radi. On je saglasan da treba sačuvati svaki opozicioni glas i ne dozvoliti da se ti glasovi po Dontovom sistemu preliju ka SNS, ali ne vidi da je iko osim Dveri nešto preduzeo po tom pitanju.

– Srpski pokret Dveri je prva i trenutno jedina opoziciona politička organizacija koja je počela saradnju sa drugima. Dok drugi pričaju mi radimo i ukrupnjavamo naše opozicione snage. Prvi saradnik nam je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i njegova Zdrava Srbija. Imamo dobru komunikaciju sa brojnim sindikatima i radničkim protestima širom Srbije i očekujemo da će nam oni biti sledeći partneri u daljem proširivanju ovog patriotskog opozicionog bloka – kazao je Obradović.

On je naglasio da Dveri vode aktivnu opozicionu borbu i u Narodnoj skupštini i na ulici, te da taj pokret ostaje otvoren za saradnju sa drugim opozicionim političkim opcijama. Nemamo više vremena za filozofiranje i prazne priče, zaključuje Obradović.

11 tačaka lidera Pokreta slobodnih građana

„Prvo, da se sve opozicione organizacije unapred javno obavežu da ni posle izbora neće sarađivati sa SNS, posredno ili neposredno.

Drugo, treba da se obavežemo da ćemo da vodimo kampanju protiv nepodnošljive vlasti, a ne za međusobnu prevlast.

Treće, svi zajedno moramo da izborimo normalnije izborne uslove.

Četvrto, oni koji izvesno prelaze cenzus treba da prihvate pod svoju kapu srodne manje opozicione grupacije koje bi sa cenzusom možda imale problema, kako se nijedan jedini opozicioni glas ne bi izgubio.

Peto, treba unapred da prihvatimo da će nakon izbora vodeću ulogu imati ona demokratska opoziciona opcija koja dobije najviše poverenja građana i da ćemo joj omogućiti da formira vlast, a ne da je bilo ko ucenjuje svojim manjim, a potrebnim izbornim rezultatom.

Šesto, moramo se obavezati da po preuzimanju vlasti nećemo vršiti partijska postavljenja na stručna mesta i da nećemo dozvoliti „preletanje“ sadašnjih partijskih kadrova u naše redove.

Sedmo, da će se na politička mesta postavljati najkvalitetniji kadrovi i da će oni odgovarati zakonu, a ne stranci ili pokretu; da će opšti interes biti iznad stranačkog.

Osmo, da će postizanje socijalne pravde biti prioritet – nema luksuza iz javnog budžeta dok svi nemaju osnovno – dostupnost svima osnovnih gradskih servisa i infrastrukture, posebna je briga za najranjivije.

Deveto, obavezujemo se da ćemo štititi interese građana i tretirati ih ravnopravno, bez obzira na njihovu političku orijentaciju.

Deseto, gradska vlast se mora decentralizovati.

I jedanaesto – gradonačelnik bira svoj tim.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari