Tadić: Neophodno hitno pokrenuti inicijativu za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora 1foto FoNet/Ognjen Stevanović

Predsedništvo Socijaldemokratske stranke (SDS) jednoglasno je danas donelo odluku da je neophodno hitno pokrenuti inicijativu za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, saopštila je ta stranka posle današnje sednice partijskog vrha.

Odluka je, kako se navodi u saopštenju, doneta „u skladu sa činjenicom da dramatične promene državne politike zahtevaju novo izjašnjavanje građana“.

”Srbiji su neophodni vanredni parlamentarni izbori, koji bi u svojoj suštini bili referendumskog karaktera. Ovo je posebno značajno s obzirom na to da je vladajuća Srpska napredna stranka na prethodnim izborima kandidovala politiku i stavove suprotne onima koje primenjuje u ovom istorijskom trenutku za budućnost naše zemlje“, istakao je predsednik SDS Boris Tadić.

To se, kako je ocenio, „odnosi i na određene opozicione stranke koje se nalaze u aktuelnom sazivu parlamenta, a koje nisu dobile podršku građana za politiku koju danas podržavaju”.

Tadić je dodao i da „nijedna odluka proistekla od vlasti i parlamenta koji su na suprotnoj politici dobili podršku građana ne može biti legitimna“, ističući da to „dovodi u pitanje osnovne demokratske principe i pravnu državu“.

To se pre svega odnosi na pitanje Kosova, ali i na ključna ekonomska pitanja, budućnost evrointegracija, borbu protiv kriminala i korupcije, kao i zaštitu životne sredine, navedeno je u saopštenju.

Socijaldemokratska stranka ističe da se, uodnosu na sve izazove sa kojima se Srbija suočava, svi politički subjekti treba da ponude jasne stavove i da se „omogući građanima da glasaju spram novonastale situacije“.

„Na sednici Predsedništva SDS zaključeno je da pregovori koji se trenutno vode o Kosovu zahtevaju vladu koja ima puni legitimitet i vladu punog kapaciteta, a ne vladu koja je vremenski oročena već prilikom formiranja“, navedeno je u saopštrenju SDS.

ta stranka pozvala je „sve opozicione političke aktere da se priključe“ njenoj inicijativi i da se zajedničkim naporima dovede do novih izbora, „kako bi svaka odluka pred kojom se država nalazi imala pun legitimitet i podršku njenih građana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.