Tadić: Sve je to velika tuga za Srbiju 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Sve je to velika tuga za Srbiju, kaže za Danas Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i aktuelni lider Socijaldemokratske stranke, komentarišući obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na kineskom jeziku.

Naš sagovornik tvrdi da je „problem u tome što je i ovo najmanje Vučićev problem, bilo da se radi o tome da on stvarno misli da je ovo normalno, bilo da nas namerno pravi ludim, želeći da novom predstavom pokrije sve afere njegove vlasti koje su spalile Srbiju“.

– Danas više niko ne može da predvidi krajnji ishod ovih ludosti, poručuje Tadić.

Podsetimo, tokom predsedničkog mandata Borisa Tadića, 2009. godine, postignut je u Pekingu dogovor o uspostavljanju strateškog partnerstva Srbije i Kine, „u cilju daljeg unapređenja međudržavnih odnosa, i, naročito, ekonomske saradnje“. On je tada izjavio: „Iako na početku 21. veka Kina i Srbija imaju različite uloge, naše dugogodišnje prijateljske odnose ostvarili smo kroz strateško partnerstvo.“ Tadića je uz najviše državne počasti dočekao tadašnji kineski predsednik Hu Đintao.

I nakon odlaska u opoziciju, 2012. godine, Boris Tadić je posećivao Kinu, a ove godine je u intervjuu za Kineski međunarodni radio na srpskom jeziku izjavio da smatra da je „Kina mnogo više od samo jednog od stubova srpske spoljne politike, Kina je jedan od ključnih partnera Srbije“. On je kazao da kineske kompanije u Srbiji učestvuju u njenom razvoju, investicijama, istakavši da se kroz projekte saradnje sa zemljama centralne i istočne Evrope gradi šira infrastruktura od one koja je bila najpre zamišljena kada je najavljena Inicijativa „Pojas i put“.

– Važno je da je Srbija deo te inicijative i da je pre mnogih drugih zemalja ušla u taj projekat. Podsećam da je Kina već posle 2009. zajedno sa Srbijom počela izgradnju prvog velikog infrastrukturnog objekata, to je most Zemun-Borča, ukazao je Boris Tadić. Prema njegovoj oceni, učešće kineskih firmi u projektima u Srbiji ima vrlo pozitivan uticaj na razvoj Srbije i regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari