Tadić za Boston Herald: Dvostruki standardi zapada prema Srbiji i Ukrajini 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je konflikt u Ukrajini pokazao nedoslednost zapadne politike, jer se teritorijalni integritet Ukrajine ne dovodi u pitanje, dok sa Srbijom to pravilo ne važi.

Tadić je u kolumni za američki list Boston Herald ukazao da su ti dvostruki standardi postavljeni i zvanično kada je Međunarodni sud pravde 2010. godine, u suštini izbegao da odgovori na pitanje Srbije da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Кosova kršenje medjunarodnog prava.

Kako je saopšteno iz SDS-a, Tadić je podsetio američku javnost da je sud tada odgovorio da institucije koje su proglasile nezavisnost Кosova nisu akteri medjunarodnog prava, pa u tom smislu se ne može ni govoriti o tome da li su ga prekršili, te da je „ovakav skandalozan odgovor suštinski izbegavanje da se odgovori na pitanje“.

On je podsetio da je u vreme njegovih predsedničkih mandata upozoravao da će presedan koji se pravi na Кosovu otvoriti Pandorinu kutiju na sličnim žarištima širom sveta, pri čemu je posebno upozoravao na situaciju u Ukrajini.

„Tada, kao i sada teritorijalni integritet Srbije i stavovi gradjana Srbije, koji su ostali privrženi Кosovu kao delu svog nacionalnog identieta i postojbini bili su očigledno nebitni“, ukazao je Tadić.

On je dodao da ruski predsednik Vladimir Putin nosi odgovornost za napad na Ukrajinu, ali da „nije on otvorio Pandorinu kutiju relativizovanja poštovanja teritorijalnog integriteta“.

„Dvostruki standardi ugrožavaju najveću prednost Zapada-njegov moralni autoritet i to u vreme kada druge velike sile i sile u usponu dostižu uticaj Zapada“, rekao je nekadašnji predsednik Srbije u autorskom tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari