Održana svečana ceremonija dočeka ispred Palate Srbija: Aleksandar i Tamara Vučić dočekali Sija i njegovu suprugu (FOTO) 1Printskrint RTS

Svečana ceremonija uz najviše državne počasti održana je ispred Palate Srbija za doček kineskog predsednika Si Đinpinga. Njega i njegovu suprugu, Peng Lijuen dočekali su Aleksandar i Tamara Vučić, kao i gotovo svi ministri u Vladi Srbije.

Kineski predsednik doputovao je sinoć u Beograd u zvaničnu posetu Srbiji, posle posete Francuskoj.

Održana svečana ceremonija dočeka ispred Palate Srbija: Aleksandar i Tamara Vučić dočekali Sija i njegovu suprugu (FOTO) 2
Foto: Printskirn N1

Posle ceremonije planirani je razgovor dvojice predsednika, a potom i plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine, potpisivanja zajedničke izjave i razmena potpisanih bitaleralnih dokumenata i sporazuma.

„Veoma mi je drago što sam došao u Srbiju na poziv predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Ovo je moja druga poseta posle osam godina. Zahvaljujem se na gostoprimstvu i čestitam na formiranju nove Vlade Srbije“, rekao je Si Đinping, predsednik Kine na početku sastanka sa srpskom delegacijom u Palati Srbije.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je, nakon potpisivanja niza sporazuma iz oblasti politike, ekonomije, kulture, obrazovanja, nauke… sa predsedniko Kine, Si Đinpingom, da mu je pripala ogromna čast da ga ugosti, jer je, napomenuo je, “čovek koji je uputio najviše puta poziv Siju da poseti Srbiju”.

Kineska delegacija ima oko 400 članova, a tokom posete planirano je predviđeno je potpisivanje više od 30 sporazuma.

Poseta Si Đinpinga Srbiji je druga u poslednjih osam godina.

Održana svečana ceremonija dočeka ispred Palate Srbija: Aleksandar i Tamara Vučić dočekali Sija i njegovu suprugu (FOTO) 3
Printskrin RTS

Predsednici Srbije i Kine izašli su na balkon Palate Srbije sa dunavske strane, gde ih je pozdravilo više hiljada građana koji su ih skandirali i mahali.

Vučić se tom prilikom obratio zahvaliviši okupljenima što su došli da pozdrave „našeg čeličnog prijatelja“. Okupljeni su klicali na Vučićev govor u kome je istako koliko predsednik Si uvažava Srbiju, predsednik Kine ih je pozdravio mahanjem. Kada su predsednici ušli, građani su počeli da se razilaze.

Održana svečana ceremonija dočeka ispred Palate Srbija: Aleksandar i Tamara Vučić dočekali Sija i njegovu suprugu (FOTO) 4
Printsrkin RTS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari