Tenzije na KiM ne popuštaju, danas sastanak ministara EU 1foto FoNet/AP

Srbi koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama. Sever Kosmeta blokiran je i od strane kosovske policije, a preko prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni peške. Škole na severu Kosova i Metohije i danas neće raditi. Dejanu Pantiću, bivšem policajcu koji je pre tri dana uhapšen na prelazu Jarinje, određen je pritvor do 30 dana. Odluka sudije iz Prištine stigla je bez obrazloženja.

Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan kao i situacija na severu Kosova i Metohije biće tema današnjeg sastanka u Briselu ministara Evropske Unije za evropska pitanja.

Šefovi diplomatija članica EU pozvali su u ponedeljak obe strane da se uzdrže svakog nasilja ili provokativnih akcija, a predstavnik Unije Miroslav Lajčak u sredu će doputovati u Beograd i Prištinu s dopunjenim mirovnim planom, izjavio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj.

Barikade na severu KiM ulaze u četvrti dan, škole od ponedeljka ne rade, a pritvor Dejanu Pantiću, zbog čijeg hapšenja su Srbi podigli barikade produžen je na 30 dana.

Povišene tenzije traju već nekoliko dana. Kosovska policija je u četvrtak zaplenila gotovo sve vino iz vinarije porodice Petrović iz Velike Hoče. Specijalne policijske jedinice sa cisternom zaplenile su 42.000 litara vina, a sin vlasnika vinarije pretio je da će skočiti s krova.

U dvorište dečjeg vrtića u Leposaviću ušla su vozila specijalnih jedinica kosovske policije, među kojima i borbeno vozilo, koja su posle kraćeg zadržavanja ispod prozora objekta u kome se nalaze deca predškolskog uzrasta, napustila krug obdaništa.

Istovremeno, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najavio je tokom posete Beču da će Priština tokom ovog meseca podneti zahtev Briselu za članstvo u EU.

U večernjim časovima više od 300 naoružanih specijalaca kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušlo je iz Južne u Severnu Mitrovicu.

Kao odgovor na upad naoružanih specijalaca, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je na konferenciji za medije rekao da će Beograd razmotriti povratak do 1.000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244.

Potom je predsednik Aleksandar Vučić rekao da je usaglašen tekst zahteva koji će biti poslat komandantu Kfora za povratak određenog broja pripadnika srpske vojske i policije na teritoriju KiM u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

Zbog hapšenja Dejana Pantića u jutarnjim časovima u subotu, Srbi sa severa Kosova i Metohije su počeli da se okupljaju i postavljaju barikade.

U napetoj atmosferi predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani je posle sastanka sa političkim partijama rekla da su se dogovorili da vanredni izbori na severu budu odloženi za 23. aprila. Što je na Zapadu pozdravljeno i ocenjeno kao pokušaj Prištine da relaksira situaciju.

U nedelju je održana sednica za Nacionalnu bezbednost kojoj je predsedavao predsednik Vučić, posle koje je poručeno da se neće odustati od očuvanja mira.

Incidenti su se nastavili i na brani Gazivode, kada su po svedočenju radnika V. K., upali specijalaci kosovske policije, obijali kućicu i lomili kapiju na brani.

Izvor: RTS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari