Teodorović: Sva tragedija u tenku 1Foto: FoNet/Alekdandar Levajković

Postavljanje tenka ispred stadiona Crvene zvezde je slanje militante, nacionalističke poruke, koja je strašna i udaljava Srbiju od civilizovanog sveta i evropskog puta, rekao je za N1 akademik Dušan Teodorović.

Velika tamna senka stoji nad sportskim uspehom Crvene zvezde, a ta senka se zove – tenk. Posle utakmice su se igrači Zvezde i vozili u okopnom vozilu, to je strašno, kakvu poruku šaljemo, ukazao je Teodorović.

Metaforično su ljudi nosili vešala na protestima pa su bili zatvarani, podsetio je on i upitao da li će sada ovi koji su doneli tenk da budu zatvoreni. Slanje poruke sa tenkom je slanje militantne nacionalističke poruke, a stigao je odmah i odgovor pa je u Zagrebu postavljen traktor, predočio je Teodorović. Tako pred izbore u Hrvatskoj i Srbiji, Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić šalju jedno drugom nacionalističke poruke i dižu rejting i otvaraju prostor za nacionalističku retoriku, dodao je on.

Prema rečima Teodorovića, Uprava Crvene zvezde ima mnogo veze sa postavljanjem tenka, a najviše sa tim ima Vučić. On je gospodar svega u Srbiji i na jednu njegovu reč tenk može da bude sklonjen. Pozivam Vučića da traži da se zbog 130.000 mrtvih u ratovima i sećanja na njih taj tenk skloni, poručio je akademik. Ako je u 2019. godini naše glavno dostignuće postavljenje tenka ispred Crvene zvezde, onda smo mi u tragičnoj situaciji, konstatovao je Teodorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari